De Scheldeflat als ‘grondstoffenmijn’: Zo ziet de circulaire sloop eruit

9 juni 2023

Niemand wordt nog vrolijk van de aanblik van de Scheldeflat, het voormalige icoon van de wijk Fort-Zeekant. Maar Barthel van Dinther wel! Hij is commercieel manager van A. van Liempd Sloopbedrijven. Hij raakt zelfs enthousiast van onze Scheldeflat. Waarom? “Omdat we zoveel materiaal kunnen hergebruiken.”

Een wandeling door het gebouw maakt al snel duidelijk waar hij het over heeft. “Kijk:” wijst hij in een van de appartementen, “deze wastafel is nog prima te gebruiken. Waarom zou je als woningcorporatie een kapotte wastafel vervangen door een gloednieuwe? Deze voldoet ook prima. Als het maar netjes is!”

Gebruikte materialen

Niet alleen zo’n wastafel, een badkamerplankje of spiegel zijn opnieuw te gebruiken. Dat geldt zeker voor kozijnen, voor glas, voor de balustrade van een balkon, zelfs voor de stenen van de zijgevels. Heel veel van het gebouw is goed voor een tweede leven. “De Scheldeflat is een enorme grondstoffenmijn! Waarom een deur bij de bouwmarkt kopen, als wij een prima deur kunnen leveren?” Een vraag die hij al wandelend opwerpt, waarop het antwoord voor de hand ligt.

Steeds meer particulieren weten Van Liempd om die reden te vinden. “We hebben onze eigen webshop, we willen de “Bol.com” van de gebruikte bouwmaterialen worden.” Op www.gebruiktebouwmaterialen.com is een enorm aanbod te vinden van materiaal, dat vrijkomt bij het afbreken van gebouwen zoals onze Scheldeflat.

Keukens en beton

Maar Van Liempd doet veel meer dan dat. “Keukens gaan terug naar Bruynzeel Keukens. Het spaanplaat wordt verwerkt in nieuwe keukens.” Bruynzeel Keukens werkt daar graag aan mee. “Als we bijna 200 keukens aanleveren heb je wel een flinke hoeveelheid.”

Want bedenken dat je materiaal opnieuw kunt gebruiken is prima, maar een bedrijf als Van Liempd moet het materiaal wel kwijt kunnen. En dat gaat steeds beter, weet Van Dinther. “Zo willen we ook het beton uit dit gebouw gaan hergebruiken. We praten daarover met betoncentrales. Want 80 procent van de Scheldeflat bestaat uit beton. Degelijk van kwaliteit.” Waar goed nieuw beton van is te maken. Bouwer ERA Contour wil het materiaal gebruiken bij de nieuwbouw die op de plaats van de Scheldeflat komt!

Meekijken in ontwerp

De hardhouten kozijnen in het gebouw? “Dit is nog echt hardhout, geen “waaibomen-hout”. In de jaren ’70 en ’80 was er ruim aanbod van dit kwaliteitshout.” Niemand die in die tijd nadacht over de gevolgen voor het tropisch oerwoud. Nu wel. Alleen al daarom is het vinden van een nieuwe bestemming voor dit mooie product noodzakelijk.

“We maken er balkonhekjes van, voor het nieuwe appartementengebouw dat aan de kop van Vijverberg-Zuid in Gageldonk-West wordt gebouwd.” Dat is geen toeval. “We kijken mee met de architect, zien het ontwerp. Dan ontstaan vanzelf ideeën.”

Onze mensen maken meer gebruik van een schroevendraaier dan van een koevoet

Barthel van Dinther, commercieel manager bij Sloopbedrijf A. van Liempd

Tevreden kijkt hij naar een kozijn. “6 bij 6, daar zijn prima balkjes van te maken.” In datzelfde woongebouw aan Vijverberg-Zuid komt ook een deel van de balkonhekjes van de Scheldeflat. “De architect wil groene beklimming op het gebouw. Dat kan prima met deze hekjes.”

Verfijnd proces

Slopen. Het klinkt nog altijd zo rauw. Maar het is steeds vaker een verfijnd proces, waarbij materiaal als iets kwetsbaars wordt behandeld. “Onze mensen werken met een schroevendraaier en zaag en steeds minder met een koevoet.” Strippen en asbestvrij maken van de Scheldeflat duurt tot de zomer. Wat overblijft is een karkas van enkel nog steen en staal. Woensdag 30 augustus gaat de eerste ‘hap’ uit de flat. Een afscheidsmoment voor de hele wijk.

Hap voor hap wordt de flat vervolgens afgebroken. Een proces dat een goede maand zal duren. Dan is de flat als gebouw uit het straatbeeld verdwenen. Vervolgens gaan ook de aanleunwoningen aan de IJssellaan tegen de vlakte. Eind 2023 is een kale vlakte wat overblijft.

Bijzonder

“We slopen gemiddeld 800 woningen per jaar. Eerder hebben we voor Stadlander ook het winkelcentrum De Gentiaan en de woningen op de Vijverberg-Zuid in Gageldonk-West gesloopt. Maar zo’n groot flatgebouw als de Scheldeflat is ook voor ons bijzonder.”

Informatie voor omwonenden

In deze informatiebrief lees je meer over de planning en de maatregelen om overlast tegen te gaan.

Open de informatiebrief

Meer weten over circulair slopen

We maakten deze video. Daarin geven we meer uitleg over circulair slopen en de voordelen hiervan.

Lees voor