Koffiedrinken bij de buren: Venpoorten ontmoet Leonardushof

20 juni 2023

Op initiatief van Stadlander en zorgorganisatie Groenhuysen opent Leonardushof in Wouw de deuren voor de buren: de bewoners van Venpoorten. Samen koffie drinken, twee keer in de week is de afspraak. Dat slaat meteen aan, blijkt al gelijk de eerste keer.

Woonconsulent Youssef in gesprek met bewoners van Venpoorten en Leonardushof.

Donderdag 15 juni, stipt 14.00 uur komen ze aanlopen. Bewoners van woongebouw Venpoorten in Wouw gaan vandaag op bezoek bij Leonardushof, Centrum voor Wonen & Zorg. Buur ontmoet buur. En daar wordt iedereen vrolijk van, zo is op deze zonnige doordeweekse middag goed te merken.

Goed idee

“Je ziet eens andere gezichten, maar je moet nog wel even aan elkaar wennen,” zegt Betsie Buuron (88). Ze woont in Leonardushof, vanaf het moment dat het nieuwe gebouw in november 2021 de deuren opende. “Ik vind het een goed idee.”

Zeker als aan haar tafel Jopie van der Stelt (bijna 72) aanschuift. Bewoonster van Venpoorten. “Ik zwaai elke ochtend als ik voorbij kom, nu zie ik tenminste naar wie.” De twee raken onmiddellijk met elkaar in gesprek. Kopje koffie erbij, een verse appelflap. De eerste keer als welkom, bovendien gratis! “Het is leuk dat we hier weer mogen komen. Door corona was dat lange tijd niet mogelijk.”

Weer verbonden

Terwijl het voorheen zo normaal was dat de, voor het merendeel, oudere bewoners van Venpoorten, eventjes bij Leonardushof binnenliepen. Voor een praatje, koffie, een maaltijd. Niet alleen corona remde het bezoek af. Ook de nieuwbouw van Leonardushof. Voordat die begon was er zelfs een loopbrug die beide gebouwen verbond. “We konden altijd naar binnen.”

Nu ziet Jopie het nieuwe Leonardushof voor de eerste keer van binnen. “Het is lekker hier”, oordeelt ze. Betsie kan dat alleen maar beamen. “Je ziet er leuk uit,” laat Jopie er meteen op volgen. Het maakt Betsie een beetje trots. “Ik wil er altijd goed uit zien,” lacht ze.

Meer dan koffie    

Dat Venpoorten op bezoek gaat bij Leonardushof is met een doel, vertelt Youssef. Hij is woonconsulent van Stadlander. “Onze bewoners hebben de behoefte er af en toe eens uit te gaan.” Eventjes weg uit het eigen appartement. Behalve de mooie binnentuin, heeft Venpoorten geen gezamenlijke ruimtes voor ontmoeting. De ontmoetingsruimte die er was, is bij de omvangrijke renovatie van Venpoorten in 2021/2022 omgezet naar appartementen.

“Daarom zijn we in gesprek gegaan met Groenhuysen.” Dat is de zorgorganisatie achter het Centrum voor Wonen & Zorg aan de Schoolstraat. “We willen kijken naar gezamenlijke mogelijkheden.” Voorlopig zijn er twee koffiemomenten: op dinsdagochtend en donderdagmiddag. Deze eerste keer is meteen een succes, er is een flinke delegatie vanuit Venpoorten aanwezig. Rollators vullen de ruimte. De sfeer is meteen goed. Vrijwilliger Chris van de Velde zorgt met pianomuziek op de achtergrond voor nog meer gezelligheid.

“Het is nu eventjes wennen voor iedereen, zeker voor onze bewoners,” legt Chantal Munnik van Groenhuysen uit. Terwijl er volop wordt gepraat en gelachen, licht ze toe dat als het echt blijkt aan te slaan, er wat Groenhuysen betreft meer kan dan alleen de koffie. Bijvoorbeeld samen aan de maaltijd, meehelpen in de moestuin of als vrijwilliger bij een van de activiteiten. Maar dat is voorlopig toekomstmuziek. Voor nu telt dit moment. En daar geniet iedereen van. 

Op bezoek bij de buren:
Ik zie nu naar wie ik iedere dag zwaai.

Bewoonster van Venpoorten: Jopie van der Stelt
Lees voor