Stadlander geeft Gebruikte Bouwmaterialen tweede leven

14 juni 2023

Woningcorporatie Stadlander treedt toe tot de materialenbank van Gebruiktebouwmaterialen.com. Hiervoor ondertekenden Marc van der Steen (bestuurder van Stadlander) en Arie van Liempd (directeur van Gebruikte-bouwmaterialen.com) woensdag 14 juni een overeenkomst. Voor Stadlander is dit de volgende stap in haar ambitie om zoveel mogelijk herbruikbare materialen een tweede leven te geven.

Stadlander heeft al de nodige ervaring opgedaan met circulair slopen. Bijvoorbeeld bij de sloop op de Vijverberg-Zuid en het winkelcentrum De Gentiaan in Gageldonk-West. “We zijn nu toe aan de volgende stap”, zegt Marc van der Steen, bestuurder van Stadlander. “Jaarlijks bouwen we zo’n 250 nieuwbouwwoningen en renoveren we eenzelfde aantal woningen. Bij die projecten passeren ontzettend veel bouwmaterialen. We zien kansen om veel gebruikte materialen een tweede leven te geven. Dat doen we bijvoorbeeld bij de renovatie aan de Plejadenlaan, waar we nu al de trespaplaten en kunststof kozijnen verzamelen om deze aan te bieden via Gebruiktebouwmaterialen.com. Zo brengen we de materialen terug de kringloop in.”

Directeur Arie van Liempd van Gebruiktebouwmaterialen.com is blij met de toetreding van Stadlander. “Stadlander is al jaren een fijne samenwerkingspartner. Ontzettend trots dat we samen een volgende stap gaan zetten richting een circulaire samenleving. Alleen door samen te werken kunnen we de circulaire cirkel sluiten. Met de aansluiting van Stadlander in de materialenbank gaan we ervoor zorgen dat afval verandert in waarde. Niet alleen in euro’s, maar ook de besparing van natuurlijke grondstoffen en het terugbrengen van de CO₂ uitstoot. Dit is goed nieuws voor iedereen. Gebouwen zijn de grondstofmijnen van de toekomst.”

Samenwerking in twee richtingen

De samenwerking tussen Stadlander en Gebruiktebouwmaterialen.com werkt twee richtingen uit. Materialen die vrijkomen bij sloop en renovaties biedt Stadlander aan via Gebruiktebouwmaterialen.com. De materialen blijven eigendom van Stadlander, Gebruiktebouwmaterialen.com zorgt ervoor dat zij een nieuwe bestemming vinden. Anderzijds geldt ook dat Stadlander als partner van de materialenbank toegang heeft tot de gebruikte bouwmaterialen en deze kan toepassen bij haar nieuwbouw- en renovatieprojecten. Onderdeel van de afspraken is dat Stadlander de vrije keuze blijft houden in het selecteren van een sloopbedrijf. De samenwerking geldt in eerste instantie voor 1 jaar. Na het proefjaar volgt een evaluatie en mogelijk een verlenging van de samenwerking.

Huisnummers en zelfs een mini-huisje. De trespa-platen kunnen op verschillende manieren hergebruikt worden.

Lees voor