Nieuwbouw op de plek van de Scheldeflat: “Ik kan niet wachten tot het klaar is!”

7 juni 2024

Op dinsdag 4 juni maakte de wijk Fort-Zeekant kennis met de nieuwbouw van Schelde Buren. De nieuwbouw komt op de plaats van de Scheldeflat; het icoon dat zo lang het beeld van onze wijk domineerde.

Vanaf eind 2024 verrijzen er 121 woningen: rijtjeswoningen langs de IJssellaan en 2 appartementengebouwen aan de Scheldelaan. Aan het groen want het park Belvedère wordt doorgetrokken.

“Het ziet er mooi uit.” Regine van den Kieboom van Bewonersplatform Fort-Zeekant is blij dat onze wijk weer een stap vooruitzet. “Ik ben heel benieuwd wie hier gaan wonen. Of er bijvoorbeeld oudere bewoners uit de wijk doorstromen naar de appartementen.”

Sociale huur en vrije sector huur

Op die vraag weten Herman Hunting en Els Verhage wel antwoord. Deze zeventigers wonen nu nog aan de Borgvlietsedreef. “Maar we denken vooruit vanwege onze leeftijd, we willen graag een van de appartementen huren.” Dat weten ze zeker nadat ze plannen tot in detail hebben bekeken.

Schelde Buren kent straks voor 80 à 85 procent sociale huurwoningen. Het overige aanbod is vrije sectorhuur. De verhuur gaat via www.zuidwestwonen.nl. De bouw begint eind 2024. In de zomer van 2026 zal het gebouw klaar zijn.

De bouwpartner is ERA Contour, de aannemer die eerder ook al de nieuwe woningen van Bergse Buren in Fort-Zeekant bouwde. Opdrachtgever voor de bouw is Stadlander. De corporatie trekt samen op met de gemeente Bergen op Zoom die het openbaar gebied in de omgeving aanpakt.

‘Ik wil in de wijk blijven’

Niet alleen oudere bewoners tonen belangstelling. Ook dertiger Catrien Landa weet zeker dat Schelde Buren haar past. “Ik woon nu noodgedwongen in bij mijn broer.” Ze slaagt er in haar eentje niet in een woning te kopen. En huren is ook een lastig traject gebleken tot nu toe. “Ik wil niet weg uit de wijk, mijn ouders wonen hier, ik wil er voor ze kunnen zijn.”

Projectontwikkelaar Robert Huisman van ERA Contour legt intussen uit dat de woongebouwen verspringen in hoogte. De hoogste appartementen (7 lagen) komen aan de kant van de Borgvlietsedreef. Prachtig uitzicht verzekerd! “Het parkeren voor de bewoners is straks op het afgesloten binnenterrein tussen de appartementen en de woningen van de IJssellaan.”

Energiezuinig

Alle 121 woningen hebben een energielabel van A++, kortom erg energiezuinig. De appartementen zijn allemaal nultreden. De woningen zijn bedoeld voor een brede doelgroep: van starters tot senioren en ook alleenstaanden of stelletjes kunnen er terecht. De meeste appartementen zijn is ruim 70 vierkante meter groot. De woningen en appartementencomplexen worden gebouwd in dezelfde steensoort als de woningen van Bergse Buren, zodat er eenheid ontstaat in dit stukje van de wijk.

Bewoners van Fort-Zeekant hebben vorig jaar mogen meedenken over de nieuwbouw. Ze konden hun mening geven over de plannen zoals ze er toen lagen. Hun input is verwerkt in de plattegronden van de woningen: een ruim balkon en een zonnige woonkamer.

“We zijn opgelucht dat de Scheldeflat eindelijk weg is”, vertelt Regine van den Kieboom. Een flat die iemand als Herman Hunting heeft zien bouwen. En zien slopen. “We hoefden de televisie niet meer aan te zetten. Vanuit mijn stoel in de huiskamer heb ik alles gevolgd.” Hij genoot ervan. Net zoals hij straks met zijn partner Els Verhagen hoopt te genieten van een nieuw begin in een van de appartementen van Schelde Buren. “We gaan ons zeker inschrijven!”

Meer informatie over Schelde Buren vind je via deze link.

Over de naam Schelde Buren

De naam Schelde Buren verwijst naar de oude Scheldeflat die vroeger op deze plek stond. Als je goed kijkt, zie je het lettertype terug in het logo. ‘Buren’ verwijst dan weer naar de nieuwbouw van Bergse Buren.

Interesse?

Heb je interesse in een woning in Schelde Buren? Dan is het belangrijk dat je ingeschreven staat als woningzoekende bij Zuidwestwonen.nl. Doe dit nu alvast, zodat je ook op andere woningen in de wijk kunt reageren.

De huurprijzen en huurvoorwaarden zijn nu nog niet bekend. Deze volgen pas later. We houden woningzoekenden en omwonenden op de hoogte via de digitale nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Lees voor