Schelde Buren, Bergen op Zoom (Fort-Zeekant)

Impressie Schelde Buren-app

Schelde Buren, Bergen op Zoom (Fort-Zeekant)

Op de plek van de voormalige Scheldeflat en het kleine woongebouw aan de IJssellaan bouwt Stadlander 121 nieuwe woningen: 100 appartementen en 21 eengezinswoningen.

We noemen deze nieuwbouw Schelde Buren. De naam is afgeleid van de gesloopte Scheldeflat en de naastgelegen nieuwbouw van Bergse Buren. Als je goed kijkt, zie je het lettertypen van de Scheldeflat en Bergse Buren ook terug in het nieuwe logo.

Het ontwerp voor de nieuwbouw is gemaakt met inbrengen van mensen uit Fort-Zeekant. Tijdens een klantenpanel hebben we onze plannen voorgelegd. De opmerkingen hebben we verwerkt in de uitwerking van de woningplattegronden.

Dit is wonen in Schelde Buren

  • Het volkse karakter van Fort-Zeekant in een nieuw jasje
  • Een groene omgeving, aan het Park Belvédère
  • Wonen op historische gronden
  • Lage energielasten dankzij de zeer energiezuinige woningen
  • Op loopafstand van basisscholen, het winkelcentrum aan het Oranjeplein en de voorzieningen aan de Boulevard

De woningen

Het plan bestaat uit 2 woongebouwen met in totaal 100 appartementen. Deze kijken uit op Park Belvédère en de Scheldelaan. Aan de IJssellaan komen 21 eengezinswoningen, verdeeld in 3 woonblokken.

Appartementen

Er zijn 3 typen appartementen. Op de begane grond komen enkele kleine appartementen van zo’n 56 vierkante meter. Zij hebben een ingang via de voortuin, die gelegen is aan het Park Belvédère.  De woningen hebben een woonkamer met open keuken, 1 slaapkamer, badkamer en toilet.

De andere appartementen op de begane grond zijn iets ruimer, zo’n 70 vierkante meter. De appartementen hebben een ingang via de voortuin. Sommige appartementen hebben ook nog een kleine achtertuin. De woning bestaat uit een ruime woonkamer met open keuken, 2 slaapkamers, badkamer en toilet.

De appartementen op de verdiepingen zijn ook zo’n 70 vierkante meter groot. De woningen hebben een ruime woonkamer en keuken aan de voorzijde en ook een zeer ruim balkon van 7,5 of zelfs 12 vierkante meter. De woningen hebben daarnaast 2 slaapkamers, een badkamer en toilet.

Eengezinswoningen

De eengezinswoningen bestaan uit 2 woonlagen en een zolderverdieping. Op de begane grond vind je de woonkamer met open keuken en een toilet. Op de eerste verdieping zijn 3 slaapkamers en een badkamer. Er is een vaste trap naar de zolder, die ingericht kan worden als hobbykamer of bergruimte.

De eengezinswoningen aan de IJssellaan

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de binnenplaats tussen de eengezinswoningen en de appartementen. Deze binnenplaats is afsluitbaar en alleen toegankelijk voor bewoners van Schelde Buren.

Vanwege het hoogteverschil in het gebied ligt een aantal parkeerplaatsen onder het buitenterras van een deel van de eengezinswoningen. Deze eengezinswoningen hebben geen tuin, maar een dekterras (zie afbeelding hieronder).

Alle woningen krijgen een eigen berging. Deze is niet geschikt voor het opladen van een elektrische fiets. Heb je een elektrische fiets? Zorg er dan voor dat de accu afneembaar is en in de woning opgeladen kan worden.

Bij de entrees komen ook fietsbeugels.

Park Belvédère

Schelde Buren komt te liggen aan het Park Belvédère. Dit park bestaat uit 2 delen. In 2021 is ter hoogte van de Casper Fagellaan het eerste deel aangelegd. De gemeente Bergen op Zoom gaat nu aan de slag met het ontwerp van het tweede deel: het stuk tussen de Scheldelaan en Borgvlietsedreef.

Vanaf de IJssellaan komt straks een groene wandelroute langs de nieuwbouw van Schelde Buren naar het Park Belvédère.  

Over Fort-Zeekant

Fort-Zeekant is een echte volksbuurt. Het is een wijk met veel sociale contacten, waar de mensen nog tijd hebben voor een praatje op straat. Een tikkeltje avontuurlijk is de oudste sociale wijk van Bergen op Zoom ook, zo vertellen de verhalen over oude tijden, toen rivier de Schelde nog tot aan de randen van de wijk kwam. Het water is nog steeds dichtbij. Vrije tijd kun je doorbrengen in recreatiegebied de Binnenschelde, maar bijvoorbeeld ook in het nieuwe Park Belvédère, stadspark Kijk in de Pot en op sportcomplex De Markiezaten. In de wijk zelf vind je een winkelcentrum met twee supermarkten, een goedlopend wijkcentrum, een gezondheidscentrum en het speelpark Amaliapark. 

Wonen op historische gronden

Als voorbereiding op de nieuwbouw vindt er op het terrein van Schelde Buren archeologisch onderzoek plaats. Bij de opgravingen in de zomer van 2023 zijn er sporen van hutkommen gevonden uit de vroege Middeleeuwen. Deze sporen zijn zo’n 1200 tot 1400 jaar oud!

Later, in de 19e eeuw, werd op deze locatie oud-burgemeester De Roock van Bergen op Zoom begraven. De burgemeester wilde graag na zijn dood uitkijken op zijn geliefde Schelde.

In 1970 is het graf geruimd, om plaats te maken voor de nieuwbouw van de Scheldeflat. Ook de Scheldeflat was als serviceflat onlosmakelijk verbonden aan de wijk Fort-Zeekant. Op de website van Fort-Zeekant Boeit verzamelden we herinneringen aan de Scheldeflat. We maakten hier een documentaire over.

Interesse?

Meld je hier aan voor onze digitale nieuwsbrief. Als er nieuws te melden is, houden wij je op de hoogte. 

Om te kunnen reageren op de woningen moet je zijn ingeschreven als woningzoekende bij Zuidwestwonen.nl. Zorg ook dat je inschrijving compleet is met alle documenten en dat al je gegevens kloppen.

Samenvatting

Status:
In voorbereiding

Woningen:
100 appartementen
21 eengezinswoningen

Straten:
Borgvlietsedreef
IJssellaan
Scheldelaan

Planning:

Ontwerp: voorjaar 2024
Start bouw: eind 2024
Start verhuur: eind 2025/begin 2026
Oplevering: medio 2026

Beschikbaarheid:
De woningen worden aangeboden via Zuidwestwonen.nl. Zorg dat je ingeschreven bent als woningzoekende bij Zuidwestwonen.nl om te kunnen reageren op de woningen.

Bouwpartner:
ERA Contour

Op de hoogte blijven
Schrijf je hier in voor de digitale nieuwsbrief.

Nieuwsbrieven
Nieuwsbrief juli 2024

Lees voor