Jacky & Jack weten: ‘Karmelietenhof wordt heel bijzonder’

23 augustus 2024

Het is onvoorstelbaar, maar terwijl bouwvakkers al maanden bezig zijn woongebouw Karmelietenhof (voorheen De Karmel) grondig te renoveren en verduurzamen, zijn nog altijd 24 appartementen bewoond. Zij wonen in het middelste gebouwdeel, waar de woningen in tact blijven. Voor deze huurders zijn woonconsulent Jacky en gebiedsbeheerder Jack van Stadlander. “Mensen zijn blij er te mogen wonen en nog blijer dat Karmelietenhof wordt gerenoveerd.”

We praten met Jacky en Jack vanwege alles wat er wordt uitgerold over Karmelietenhof. Want zij kennen als geen ander de huurders van Karmelietenhof. Jack is dagelijks op het woongebouw te vinden. Vanaf het Stadlander-kantoor aan de Rooseveltlaan is het vaste prik richting Karmelietenhof. De collega’s van het gebiedsteam hebben een eigen plekje in het woongebouw: een modelwoning in het achterste gebouwdeel.

Ook Jacky is regelmatig hier te vinden. “We doen elke dag een rondje door het gebouw. We hebben altijd aanspraak.” Dat kan een praatje zijn over het weer, maar ook over alles wat met het verbouwen en het wonen heeft te maken. Jack: “Nu zijn het vooral veel vragen over de verbouwing. Bewoners krijgen het flink voor hun kiezen.”

Eigen plekje

Wie er nu nog woont maakt de complete renovatie van dichtbij mee. Toch willen de bewoners hier niet weg. “Er zijn mensen die zeggen: ik blijf hier tot ik dood ben. Het is hun plekje, bewoners kennen elkaar allemaal. Het is echt hun thuis”, zegt Jacky. Vooral de imposante tuin en monumentale treurbeuk op het voorterrein worden gekoesterd. Het herinnert aan wat hier was, het Karmelietessenklooster. Een plek waar al meer dan 100 jaar mensen samen komen om er voor elkaar te zijn.

De huurders kennen elkaar allemaal. Het is echt hun thuis!

Ook de kloosterzusters moeten de tuin hebben gewaardeerd, een parel verscholen achter de bebouwing, iets wat je hier niet verwacht. “Het is een stille oase midden in de stad, de rust van het klooster proef je er nog steeds”, zeggen Jacky en Jack. Straks is dit plekje nog veel meer van de bewoners. Waar de tuin nu voor iedereen toegankelijk is, sluit na de renovatie een hek de tuin af van de buitenwereld. Zodat rust en stilte nog meer zijn gewaarborgd. “Dat voelt ook veiliger.”

En dan die treurbeuk. Daarvan zijn er slechts enkele in heel Nederland. Dat zien bewoners van Karmelietenhof ook. “De boom is een herinnering aan het verleden. Dat maakt deze plek uniek.”

Karmelietenhof is omgeven door groen. Een stille oase, midden in de stad.

Glazen aanbouw

Stadlander luistert graag naar de inbreng van bewoners, zeggen Jack en Jacky. “We hebben de huurders van A tot Z betrokken bij alles wat er nu gebeurt. Ze denken mee, dragen suggesties aan en zijn blij dat er eindelijk actie is.” Jack zag toen hij kwam aanlopen voor onze afspraak hoe een bewoner verrukt stond te kijken naar nieuwe kozijnen. “Het leeft.”

Een bijzondere plek toen, een unieke woonlocatie nu. Want Karmelietenhof krijgt naast een eigentijdse uitstraling en energiezuinige, moderne woningen, ook een eigen ontmoetingsruimte. In een nieuwe glazen aanbouw in het achterste gebouwdeel komt een wijkpunt. Een plek waar straks ook Jacky en Jack een werkplek krijgen.

“Deze plek biedt volop nieuwe kansen. Ook de bewoners kijken uit naar de nieuwe mensen die hier komen wonen.” Want samen zijn ze straks de ziel van deze unieke locatie.

Jacky & Jack voor het gebouw wat voorheen De Karmel heette. De nieuwe naam Karmelietenhof is gekozen samen met bewoners van het woongebouw.

Meer over de renovatie

Karmelietenhof is een bekende plek met nieuwe kansen om samen te wonen, samen te leven en er voor elkaar te zijn. We bouwen verder op een plek waar al meer dan 100 jaar mensen samenkomen om elkaar te helpen in het leven. Het gebouw wordt duurzamer en energiezuiniger gemaakt.

Sommige woningen zijn nog bewoond, andere zijn leeg om te kunnen renoveren. Die woningen komen na de renovatie nieuw in verhuur. Via onze digitale nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de planning. Meer informatie lees je ook op onze projectpagina.

Naar de projectpagina
Lees voor
363