Betalen en regelingen

Verschillende gemeenten en instellingen bieden hulp bij betaalproblemen. Ook Stadlander kan hierbij helpen. Als er problemen ontstaan is het belangrijk dat dit op tijd wordt gemeld. De overheid wil een deel van de hogere energierekening goedmaken, door de energietoeslag en het verlagen van de energiebelasting voor iedereen. Misschien heb je hier recht op. Bekijk hier de meest gestelde vragen.

rupixen-com-Q59HmzK38eQ-unsplash

Wij kunnen alleen hulp bieden bij betalingsproblemen van de huur. We adviseren je om eerst contact op te nemen met je energieleverancier. Je kan ook terecht bij de gemeente of WijZijn.

Het prijsplafond is gebaseerd op het basis jaarverbruik. Dat is vastgesteld op 2900 kWh stroom per jaar en 1200 m³ gas. Over dit verbruik betaal je maximaal het prijsplafondtarief van € 0,40 per kWh en € 1,45 per m³. Daarboven geldt gewoon de hogere marktprijs, die dus per energieleverancier, contract en periode kan verschillen. De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Dit geldt als je zelf een contract hebt met een energieleverancier. Het prijsplafond is gepland op 1 januari 2023. Of dit lukt is nog niet helemaal zeker, mogelijk wordt de regeling van november en december verlengd tot en met februari. In november en december krijgt iedereen € 190,- korting op de energierekening. 

In het onderstaande filmpje wordt het energieplafond uitgelegd:

Bekijk het filmpje hier.

Het prijsplafond sluit nog niet goed aan bij huishoudens die gebruikmaken van blokverwarming, waarbij meerdere huishoudens achter één aansluiting zitten. Meestal betalen de huurders hun voorschot via de maandelijkse servicekosten. Er wordt nog door de overheid onderzocht of er mogelijkheden zijn om hen in dezelfde mate te ondersteunen.

Het tarief voor stadsverwarming is gekoppeld aan de gasprijs. Daarom moet er wettelijk gezien ook voor stadsverwarming een prijsplafond komen. De ACM heeft dit prijsplafond bepaald op 47,39 euro per gigajoule (GJ).

In dit geval word je gezien als kleinverbruiker. Alle kleinverbruikers krijgen in november en december een vaste korting van € 190,- per maand op de energierekening. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers.

Heb je extra zorgkosten, bijvoorbeeld door een beademingsapparaat? Dan kan het zijn dat deze voor een deel vergoed worden. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Soms lukt het niet om de huur op tijd te betalen. Dat is vervelend. Maar als je op tijd contact met ons opneemt hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. Kijk hiervoor op deze website: Geldzaken regelen – Stadlander

Op dit moment zijn de details van het aangekondigde energie noodfonds nog niet bekend. Zodra we meer weten, zullen we deze informatie op de website plaatsen

Lees voor