Van Bleiswijkstraat, Fort-Zeekant

Van Bleiswijkstraat, Fort-Zeekant


In Fort-Zeekant werken de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander samen aan de vernieuwing van het Scheldebalkon. Oude huurwoningen maken plaats voor levensloopbestendige en energiezuinige woningen. In deze wijk is ook de flat aan de Van Bleiswijkstraat gelegen. Deze flat wordt in 2018/2019 volledig vernieuwd en daarmee een van de eerste blikvangers van het nieuwe Scheldebalkon.

Verduurzaming

De flat aan de Van Bleiswijkstraat stamt uit 1976. De woningen hadden energielabel E. De woningen waren voorzien van blokverwarming. Het hele gebouw wordt tijdens de renovatie verduurzaamd. Er komt isolerende beglazing, zonnepanelen, CO2-gestuurde ventilatie, dak- en gevelisolatie. Ieder appartement heeft warmte en warmwater van een eigen centrale verwarming (CV). Alle maatregelen zorgen ervoor dat de woningen na de renovatie energielabel A+ krijgen.

Nieuwe uitstraling

In het nieuwe Scheldebalkon wordt de Van Hoornbeekstraat doorgetrokken tot aan de Borgvlietsedreef. De flat aan de Van Bleiswijkstraat ligt daardoor aan de nieuwe entree van de wijk. Deze unieke ligging biedt kansen om van de flat een blikvanger te maken. Samen met architect De Twee Snoeken uit Den Bosch is gekozen voor een frisse en moderne uitstraling. De geïsoleerde gevels worden bekleed met nieuwe gevelstenen. De kozijnen worden deels vernieuwd en voorzien van een witte kleur. De liftschacht en de nieuwe noodtrappenhuizen krijgen een semi-transparante antracieten uitstraling. Op de begane grond verdwijnen de garages. Deze worden omgebouwd tot een mooie grote entree, grote bergingen voor de bewoners en een scootmobielruimte.

Woningverbetering

Alle toiletruimtes, keukens en badkamers van de woningen worden vernieuwd.

Groen

In het nieuwe Scheldebalkon is veel ruimte voor groen. Daarom wordt ook de flat helemaal rondom voorzien van grote gemetselde plantenbakken gekregen. Daarom wordt ook de groenzone om het gebouw helemaal opnieuw aangeplant. Samen met groenvoorziening Verheij is een ontwerp gemaakt voor de plantenbakken. De voorzijde van de flat wordt in april samen met de bewoners aangekleed.

Samenvatting

Locatie:
Van Bleiswijkstraat, Fort-Zeekant

Aantal woningen:
24 appartementen

Werkzaamheden:
verduurzaming, nieuwe uitstraling, verwijderen van garages, nieuwe aanplant, nieuwe toiletruimten, badkamers en keukens.

Status:
Gereed in april 2019

Juli 2018: zo zag de flat er voor de renovatie uit.
December 2018: de flat staat in de steigers
De nieuwe vluchttrappen arriveren
Maart 2019: de nieuwe plantenbakken worden aangelegd

Nieuwe naam

Met de nieuwe uitstraling verdient de flat ook een nieuwe naam. Via het Boei Bulletin konden wijkbewoners stemmen op drie suggesties. De nieuwe naam De Zeester is eind april 2019 feestelijk onthuld.

Lees voor