Ik heb last van ongedierte. Wat doen jullie daaraan?

Het bestrijden van ongedierte is een taak van de huurder. Dat betekent dat u zelf iemand moet laten komen om het ongedierte te bestrijden.

Is het ongedierte een gevolg van de bouwkundige situatie van de woning? Of wordt de technische staat van de woning er minder door (bijvoorbeeld bij een wespennest in de spouw of op zolder)?
Dan mag u dit wel melden bij Stadlander. Dat kan via een reparatieverzoek: meld dit gemakkelijk via MijnStadlander of via deze pagina.

Uitzonderingen:

Ratten
Neem contact op met je gemeente: de gemeente is verantwoordelijk voor het bestrijden van een rattenplaag.

Bijen
Bijen zorgen meestal niet voor overlast. Het gaat niet zo goed met de bij in Nederland, daarom zijn bijen een beschermde diersoort. In je tuin of op je balkon kun je planten zetten die bijen aantrekken. Zo gaat het hopelijk snel beter met de bij.
Heb je toch last van (veel) bijen rond je woning? Vraag dan bij een erkende imker wat je moet doen, want bestrijden mag dus niet. Op deze website vind je een overzicht van imkers: http://bijenzwerm.nl.

Wespen
Heb je een Zekerheidspakket? Dan kun je ons bellen, wanneer je denkt dat je een wespennest bij je woning hebt. Wij laten het nest weghalen als het een gevaar vormt, ook in een tuin of brandgang. Heb je geen Zekerheidspakket? Dan moet je zelf een ongediertebestrijder bellen.

Verschil tussen bijen, wespen en hommels
Vind je het lastig om te zien of er bijen, wespen of hommels rond je huis vliegen? Kijk op deze pagina op internet, daar wordt duidelijk het verschil uitgelegd.

Vogelnesten
Volgens de Wet mogen vogelnesten tijdens het broedseizoen niet worden weggehaald. Bij overlast kunnen we tijdens het broedseizoen dus niets doen.
Ook wanneer de vogels zorgen voor schade aan de woning, kunnen wij niet altijd direct handelen.

Voorkom ongedierte!

Je kan zelf ook overlast voorkomen:

– Voer geen dieren!
– Gooi geen etensresten buiten! Etensresten horen thuis in de GFT-container (kliko) of in de vuilniszak (als je geen eigen containers hebt).
– Gooi een vuilniszak zo snel mogelijk in een (ondergrondse) container.
– Zorg dat het deksel van je kliko dicht zit, als hij buiten staat. Dan kunnen vogels en andere dieren niet bij de vuilniszakken of etensresten in de container.

Zoektermen: bijen, wespen, hommels, vliegen, muizen, ratten, pissebedden, spinnen, mieren, ongedierte, dieren, beestjes, kakkerlakken, bestrijden, ongediertebestrijding, vliegjes, vlooien, luizen, slakken, zilvervisjes, doden, insecten, vies

Lees voor