Een tatoeage als eerbetoon aan de wijk

2019-04-25 Fort-Zeekant Boeit - Fam Verbaarendse 1

‘Teruggaan naar Fort-Zeekant was iets waar we al die tijd van droomden’

Fort-Zeekant een asociale wijk? Zeker niet, vindt de familie Verbaarendse. Frans (52), Ella (51) en dochter Kim (23) woonden jarenlang met plezier in de wijk. Totdat ze deze noodgedwongen moesten verlaten toen de woningen er gesloopt werden.

Gelukkig kon het gezin afgelopen december opnieuw hun intrek nemen in Fort-Zeekant, in de nieuwe huurwoningen die hier werden gerealiseerd. “Dit voelt als thuiskomen. Wij gaan nooit meer ergens anders naartoe.”

Unieke sfeer

Het uitzicht vanuit de woning van de familie Verbaarendse is voorlopig nog een beetje kaal. Maar er wordt hard gewerkt aan de realisatie van nieuwe woningen in dit stukje Bergen op Zoom. Toen dat bekend werd gemaakt, zetten Frans en Ella hun woning in Borgvliet direct in de verkoop. Ella: “Dat we terug konden naar Fort-Zeekant was iets waarvan we al die tijd droomden. Borgvliet was een noodoplossing voor ons, maar echt thuis hebben we ons daar nooit gevoeld. De sfeer die altijd in Fort-Zeekant heerste, was uniek. Dat wilden we terug.”

Men zat hier altijd buiten, voor de deur. Gezellig!

Ella Verbaarendse

Met die sfeer doelt het stel op Fort-Zeekant als volkswijk. Frans: “Men zat hier altijd buiten, voor de deur. Veel mensen van buiten de wijk noemen dat asociaal, wij zien het juist als gezellig. Mensen onder elkaar. Het onderlinge contact was hier in de wijk altijd heel sterk. Daar kunnen veel andere wijken nog van leren. In de vier jaar dat we in Borgvliet woonden, hebben we minder mensen gesproken dan in de vier maanden dat we weer hier wonen.”

Beschermd

Denkend aan de jaren in Fort-Zeekant komen er tal van herinneringen boven bij zowel Frans als Ella en Kim. Kim: “Voor mij voelde Fort-Zeekant altijd als de wijk waarin alles kon. Iedereen kende elkaar, iedereen respecteerde elkaar. Als ik uitging hoefde ik me nooit onveilig te voelen. Zolang er buurtgenoten in de buurt waren voelde ik me beschermd.”

Frans: “Dat is het typische aan Fort-Zeekant. Er vonden hier nooit inbraken plaats. Omdat de sociale controle groot was. Je kon ‘s nachts je deur open laten staan, bij wijze van.”

Kim: “Dat respect voor de medemens is er heel erg ingeramd bij alle kinderen in Fort-Zeekant. Hier zag je nog echt respect voor de ouderen, waar dat in andere wijken al een stuk minder was. Waar dan dat vooroordeel over Fort-Zeekant vandaan komt? Ik denk dat het gewoon voortkomt uit het feit dat mensen uit andere wijken anders zijn dan wij. En dan is het makkelijk afgeven op de ander.”

Tatoeage

Dat de liefde voor Fort-Zeekant diep zit bij de familie Verbaarendse blijkt niet alleen uit de verhalen die ze vol verve vertellen. Frans: “Die liefde gaat zo ver dat ik de wijk op mijn been heb getatoeëerd.” En inderdaad: ‘Seaside’ verschijnt wanneer hij zijn broekspijp oprolt. Een liefde die gelukkig weer beantwoord is, met sinds december een nieuwe woning in de wijk.

Voor ons kon er geen mooiere stap zijn

Ella Verbaarendse

Ella: “Mensen verklaren ons weleens voor gek dat we onze koopwoning in Borgvliet hebben ingeruild voor een huurwoning in de Zeekant. Maar voor ons kon er geen mooiere stap zijn.”

Over Fort-Zeekant

Van oudsher is Fort-Zeekant een echte volksbuurt. Het is een wijk met veel sociale contacten, waar de mensen nog tijd hebben voor een praatje op straat. Het maakt dat de wijk vol met verhalen zit. Over oude tijden, toen de Schelde nog tot aan de randen van de wijk reikte. Maar ook over de vernieuwing van de wijk.

Aan het Scheldebalkon ontwikkelen de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander een nieuwe woonbuurt met levensloopbestendige en energiezuinige woningen. Een boeiende omgeving die volop inspiratie biedt aan (toekomstige) bewoners om hun eigen levensverhaal op te stellen. 

Meer over Fort-Zeekant

Lees voor