Verwarmen en servicekosten

Verwarmen en Servicekosten

Niet iedere woning wordt op dezelfde manier verwarmd. Sommige woningen hebben een eigen ketel voor centrale verwarming, andere woningen zijn aangesloten op collectieve warmtelevering: blokverwarming of stadsverwarming.

Stadsverwarming en blokverwarming

Voor het gebruik van stads- of blokverwarming betaal je elke maand een voorschot. Aan het eind van een kalenderjaar wordt berekend hoeveel warmte je hebt verbruikt. Hiervoor werken wij samen met het bedrijf Techem Energy Services. Zij kunnen zien hoeveel warmte je hebt gebruikt en van hen ontvang je daarom ook de afrekening van je warmteverbruik: de afrekening warmtekosten.

Afrekening warmtekosten

Op de afrekening warmtekosten staat hoeveel warmte je het afgelopen jaar hebt verbruikt en wat daar de totale kosten voor zijn. Ook staat op deze afrekening hoeveel je het afgelopen jaar aan voorschotten hebt betaald. Die bedragen worden met elkaar verrekend. Soms zul je moeten bijbetalen, soms ook krijg je terug.

Verwarming
Verwarmingskosten in 2024

In 2023 waren de energieprijzen erg hoog. Daarom was er vanuit de overheid een compensatie-regeling voor woningen met een collectieve verwarming: de regeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokverwarming (TTB). Deze regeling was eenmalig. In 2024 is er dus helaas geen regeling.
De energietarieven waren in 2024 wel wat lager dan in 2023, maar toch zullen je energiekosten over het jaar 2024 waarschijnlijk hoger uitvallen. Energie besparen? Lees daar hier meer over!

De komende tijd valt de afrekening warmtekosten over 2024 in je brievenbus.
Op de afrekening warmtekosten 2024 zie je, wat je in 2024 hebt betaald aan voorschotten voor warmte en wat je hebt verbruikt aan warmte. Deze afrekening wordt verstuurd door Techem.

Heb je vragen over je afrekening?
Hieronder vind je het antwoord op veel vragen. Heb je daarna nog vragen?
Stel ze dan aan Techem: dat kan via het contactformulier op hun website of via telefoonnummer: 076 – 572 58 88.

Let op: heb je (in november 2024) een brief gekregen van de Belastingdienst dat je geld terugkrijgt voor je energiekosten? Lees dan dit artikel. Deze teruggave is namelijk al eerder met je verrekend!

Verwarming

We snappen dat je kosten wilt besparen, maar het is geen goed idee om je woning helemaal niet meer te verwarmen.
Ook is het niet goed om ramen en ventilatieroosters dicht te houden, om de kou zoveel mogelijk buiten te houden.
We leggen dat hieronder graag uit:

Wanneer je niet stookt en ook niet ventileert, wordt de woning vochtig. In de woning zorg je namelijk zelf voor veel vocht: door douchen, wassen en koken, maar ook alleen al door te ademen. Als dat vocht niet weg kan (door te ventileren), blijft het in de woning.

Door vocht kunnen schimmels ontstaan. En dat is erg slecht voor de gezondheid. Ook voelt een vochtige woning kouder aan en kost het meer energie om vochtige lucht op te warmen.

Zorg daarom dat je elke dag goed ventileert. Raamroosters dus gewoon open en mechanische afzuiging altijd minimaal op stand 1 (en bij koken en douchen op een hogere stand).

Met ventileren bespaar je ook energie!

Lees daar hier meer over. En hier vind je tips om goed te ventileren.

Ook adviseren we om elke dag te verwarmen. Dat hoeft niet tot 24 graden! Zorg dat de temperatuur in je woning altijd minimaal 16 graden is. Ook ’s nachts en wanneer je niet thuis bent.

Vastrecht
Verwarm je je woning niet? Dan heb je toch altijd nog kosten. Bijvoorbeeld voor de gasmeter. En wanneer je bent aangesloten op blokverwarming of stadsverwarming, betaal je ook daar vastrechtkosten.

Dit is niet verstandig. Lees hierboven waarom je je woning altijd moet blijven verwarmen, ook al is het een beetje. Dat voorkomt namelijk andere problemen, zoals vocht en schimmel.

Lees hier meer over andere manieren om energie te besparen.

Om gas te besparen kan je je woning verwarmen met een elektrische kachel of radiator, of een infrarood verwarmingspaneel. Maar je betaalt daardoor wel meer voor elektriciteit.

Andere manieren van verwarmen zijn niet veilig. Bijvoorbeeld ouderwets stoken op petroleum of via open verbrandingstoestellen, zoals gaskachels of palletkachels. Dat staan wij niet toe in onze woningen.

Wij maken ook geen rookkanalen open, om op hout te kunnen stoken.

Lees hier tips om energie te besparen.

Onze installateur zet de ketel al op de meest economische stand, om te zorgen voor een zo laag mogelijk energieverbruik. 

De meeste woningen hebben al een zuinige HR-ketel (Hoog Rendement-ketel). Er zit niet veel verschil tussen oude en nieuwe HR-ketels. Nieuwe ketels zijn soms wel zuiniger met stroom. We vervangen c.v.-ketels alleen als deze kapot zijn. Of als deze aan het einde van hun levensduur komen.

In ons systeem staat hoe oud de ketel in jouw woning is, dus deze wordt vanzelf op tijd vervangen.


Blokverwarming en stadsverwarming

Lees hieronder meer over de afrekening warmtekosten.

Warmtekosten betaal je, wanneer je woont je in een woning die is aangesloten op een collectieve warmte-installatie (zoals blokverwarming of stadsverwarming).

Je betaalt voor die levering van warmte aan Techem Energy Services elke maand een voorschotbedrag.

Aan het einde van het kalenderjaar leest Techem je warmteverbruik uit en stuurt hiervoor de jaarlijkse afrekening van de warmtekosten.

*************

Heeft je huurwoning een eigen c.v.-ketel? Dan betaal je als huurder de kosten voor verwarming aan je eigen energieleverancier.

Techem verstuurt de komende weken de afrekening warmtekosten over het jaar 2024.

Het kan zijn dat je je afrekening wat eerder of later ontvangt dan je buren. Iedereen ontvangt de afrekening vóór 31 maart 2025.

Elke maand betaal je een bedrag vooruit (een voorschot) voor je warmteverbruik. Zo verdelen we de kosten over een heel jaar.
Het totaalbedrag aan voorschotten over het afgelopen kalenderjaar moet worden verrekend met de warmte die je echt hebt verbruikt over dat kalenderjaar.

Op de afrekening warmtekosten zie je dus de warmte die je gebruikt hebt en het bedrag dat je daarvoor moet betalen. Dit zijn de verbruikskosten.

Naast de verbruikskosten moet je ook vaste kosten betalen. Dit zijn kosten zoals meterkosten, transportkosten of administratiekosten voor het meetbedrijf.

Zijn er gemeenschappelijke ruimtes, zoals een recreatiezaal in jouw woongebouw? Dan worden die ook verwarmd door de collectieve installatie. Deze verbruikskosten worden verdeeld over alle bewoners.

  • Is er minder warmte verbruikt dan je aan voorschotten had betaald? Dan staat op je afrekening warmtekosten dat je geld terugkrijgt en hoeveel dat is.
  • Is er meer warmte verbruikt dan je aan voorschotten had betaald? Dan staat op de afrekening warmtekosten dat je moet bijbetalen.
    Dan kan het zijn, dat je voorschot voor het komend jaar wordt verhoogd. Zo wordt voorkomen dat je volgend jaar weer (veel) moet bijbetalen.
De afrekening warmtekosten 2024

Op de afrekening warmtekosten 2024 zie je:

  • je warmteverbruik
  • de kosten van je warmteverbruik
  • het totaalbedrag dat je hebt betaalt aan voorschotten voor warmte
  • indien van toepassing: een verrekening TTB 2023 (dat staat vermeld bij “TTB Vergoeding”). Dit betreft de TTB-vergoeding 2023 die is uitgekeerd aan adressen die tijdelijk niet bewoond waren. Omdat er geen huurder was om de vergoeding aan uit te betalen, verdelen we het ontvangen bedrag nu over alle huurders van het woongebouw.
    Staat er geen regel “TTB-vergoeding” op je afrekening? Dan was er dus geen TTB-vergoeding toegekend voor leegstaande woningen in jouw woongebouw.
  • en het bedrag dat overblijft na verrekening van alle bedragen. Wat je dus ontvangt óf wat je moet bijbetalen

Bij de afrekening warmtekosten 2024 ontvang je ook een aparte brief met het voorschot voor 2025.

Op de website van Techem wordt de afrekening warmtekosten uitgelegd. Klik hier om naar die uitleg te gaan.

Voor vragen over de afrekening warmtekosten kun je contact opnemen met Techem: klantenservice@techem.nl. Vermeld dan altijd het dossiernummer: dat vind je rechtsboven op je afrekening.

Op kijk bij de meest gestelde vragen op de website van Techem.

Ben je het niet eens met de afrekening warmtekosten? Of denk je dat de afrekening warmtekosten niet klopt?

Maak dan schriftelijk bezwaar. Dat kan bij Techem:

  • per post:
    Techem Energy Services B.V.
    Postbus 2152
    4800 CD BREDA

Vergeet niet om duidelijk je naam, adres en dossiernummer te vermelden. Het dossiernummer vind je rechtsboven op je afrekening.

——————————————————-
Heb je al contact gehad met Techem over je jaarafrekening? En kom je er samen met Techem niet uit? Dan kan je bij ons bezwaar indienen.

We vragen je om dat bezwaar schriftelijk bij ons in te dienen. Dat kan via e-mail naar info@stadlander.nl. Vermeld in het onderwerp: bezwaar afrekening warmtekosten. En vergeet niet je naam en adres in je mail te zetten en waarom je het niet eens bent met de afrekening en nu bezwaar maakt.

Waarom moet je schriftelijk bezwaar maken?
Wij kunnen dan al je gegevens opvragen bij Techem. Wanneer je ons belt of op kantoor langskomt, hebben wij niet de juiste gegevens om je een goed antwoord te geven.


Voorschotbedrag warmtekosten 2025

Voor het bepalen van je voorschot 2025 moeten we weten wat je warmteverbruik in 2024 was.
Dat verbruik wordt omgerekend naar het nieuwe warmtetarief en daarna verdeeld over 12 maanden. Dat wordt dan je nieuwe voorschotbedrag per maand.

Van Techem ontvang je vóór 31 maart 2025 de afrekening warmtekosten 2024. Tegelijk met die afrekening stuurt Techem je het nieuwe voorschotbedrag voor 2025, dat je elke maand gaat betalen.

Techem kijkt goed naar je verbruik van het afgelopen jaar en gebruikt dat om je nieuwe voorschot te berekenen. Daarbij wordt gerekend met de tarieven van het nieuwe jaar.

Techem probeert zo goed mogelijk te zorgen dat je voorschot naar verwachting voldoende is, zodat je straks niet hoeft bij te betalen. Techem zal je voorschot niet onnodig extra hoog maken.

Daarom kun je niet zomaar je voorschot verlagen: dat kan met maximaal 10%. Hiermee voorkomen we, dat je bij de afrekening een vervelende verrassing krijgt. Het is niet fijn om dan ineens een flink bedrag te moeten bijbetalen.

Je voorschot aanpassen?
Vraag dat schriftelijk aan bij Techem:

  • per post:
    Techem Energy Services B.V.
    Postbus 2152
    4800 CD BREDA

Vergeet niet om duidelijk je naam, adres en dossiernummer te vermelden. Het dossiernummer vind je rechtsboven op je afrekening.


Servicekosten

Servicekosten: dat gaat over aanvullende diensten die Stadlander levert of door een ingehuurd bedrijf laat leveren. Daarom heet deze afrekening: afrekening leveringen en diensten.

Je betaalt voor deze leveringen en diensten, omdat dit vaak kleine klusjes zijn die je eigenlijk als huurder zelf moet doen. Dat staat in de wet, in het Besluit Kleine Herstellingen.

Bijvoorbeeld het schoon houden van algemene ruimtes in het woongebouw, tuinonderhoud en glasbewassing, hoort bij de taken van een huurder. Omdat dit vaak lastig te organiseren is met veel mensen in een gebouw, regelt Stadlander dat. Maar je betaalt er dus wel voor.

Je betaalt elke maand een voorschot. Dat voorschot wordt op deze manier bepaald: we schatten vooraf de kosten in en verdelen dat over 12 maanden. Zo betaal je elke maand een klein bedrag, samen met de huur.

Aan het einde van het jaar, wanneer we de rekening van leveranciers hebben ontvangen, berekenen we of je dat jaar voldoende hebt betaalt aan voorschotten om die kosten te dekken. Is dat zo, dan hoef je niet bij te betalen. Soms krijg je ook wat terug. Dit staat allemaal in je afrekening leveringen en diensten.

Andere servicekosten zijn bijvoorbeeld een gebiedsbeheerder, die in jouw wijk let op schoon, heel en veilig. Het schoonmaken van dakgoten. Of een servicepakket, voor klein onderhoud. Dat zijn vaste bedragen per maand. Je krijgt daar geen afrekening van.

Meer weten over servicekosten? Bekijk deze video.

Warmtekosten of stookkosten worden soms verward met servicekosten. Misschien omdat je voor allebei elke maand een voorschot betaalt: naast je (kale) huur betaal je ook elke maand een bedrag aan servicekosten en aan warmtekosten.

Servicekosten die je aan Stadlander betaalt zijn bijvoorbeeld:

Het schoon houden van algemene ruimtes in een woongebouw, tuinonderhoud en glasbewassing. Omdat dit vaak lastig te organiseren is met veel mensen in een gebouw, regelt Stadlander dat. Maar je betaalt er dus wel voor.

Je betaalt elke maand een voorschot. Wij schatten vooraf de kosten in en verdelen dat over 12 maanden. Zo betaal je elke maand een klein bedrag, samen met de huur. Aan het einde van het jaar, wanneer we de rekening van leveranciers hebben ontvangen, berekenen we of je dat jaar voldoende hebt betaalt aan voorschotten om die kosten te dekken. Is dat zo, dan hoef je niet bij te betalen. Soms krijg je ook wat terug.

Andere servicekosten zijn bijvoorbeeld een gebiedsbeheerder, die in jouw wijk let op schoon, heel en veilig. Het schoonmaken van dakgoten. Of een servicepakket, voor klein onderhoud. Dat zijn vaste bedragen per maand. Je krijgt daar geen afrekening van.

Warmtekosten zijn de kosten voor levering van warmte via blokverwarming of stadsverwarming. Warmtekosten betaal je niet aan Stadlander, maar aan Techem. Verder werkt het hetzelfde: je betaalt hiervoor elke maand een voorschot. Techem kijkt naar je verbruik van voorgaande jaren en rekent dat om naar het nieuwe tarief voor warmtelevering. Gedeeld door 12 maanden is dat een klein bedrag dat je elke maand betaalt. Aan het einde van het jaar wordt bekeken wat je verbruik in dat jaar is geweest en of de betaalde voorschotten de kosten dekken.

Begin van het jaar daarop ontvang je de afrekening warmtekosten:

  • Heb je minder warmte verbruikt dan je aan voorschotten had betaald? Dan staat op je afrekening warmtekosten dat je geld terugkrijgt en hoeveel dat is.
  • Heb je meer warmte verbruikt dan je aan voorschotten had betaald? Dan staat op de afrekening warmtekosten dat je moet bijbetalen.
    Dan kan het zijn, dat je voorschot voor het komend jaar wordt verhoogd. Zo wordt voorkomen dat je volgend jaar weer (veel) moet bijbetalen.

De afrekening servicekosten (afrekening leveringen en diensten) en de afrekening warmtekosten ontvang je apart van elkaar:

  • Van Stadlander ontvang je de afrekening leveringen en diensten vóór 1 juli.
  • Van de firma Techem ontvang je de afrekening van de collectieve verwarming (blok-/stadsverwarming): dat is de afrekening warmtekosten. Je ontvangt die vóór 31 maart.

Woon je in een woning met een eigen c.v.-ketel? Dan betaal je dus geen warmte- of stookkosten aan Stadlander of Techem. Je betaalt voor je gasverbruik aan je eigen energieleverancier.

Meer weten over servicekosten? Bekijk deze video.

Voor het bepalen van je voorschot 2025 moeten we weten wat de kosten voor alle servicekosten waren in 2024.

Van Stadlander ontvang je vóór 1 juli 2025 de afrekening leveringen en diensten over het jaar 2024. Daarop zie je ook het nieuwe voorschot voor 2025. Tot 1 juli betaal je nog het oude voorschotbedrag van 2024.

Heb je daar vragen over? Mail dan naar: info@stadlander.nl.

Eén keer per jaar rekenen we de servicekosten af.

  • We kijken dan naar de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld schoonmaak en elektra in algemene ruimtes en schoonmaak.
  • Ook kijken we naar het totaalbedrag dat je hebt betaald aan voorschotten.
  • De kosten en voorschotten verrekenen we met elkaar. Soms zal je dus een bedrag terug krijgen en soms moet je bijbetalen.

Je ontvangt de afrekening servicekosten (die heet: “afrekening leveringen en diensten“) altijd binnen 6 maanden na het betreffende kalenderjaar. Dat betekent: voor 1 juli.

Meer weten over servicekosten? Bekijk deze video.

Vragen over je afrekening leveringen en diensten? Stel ze via MijnStadlander, via e-mail: info@stadlander.nl of bel of WhatsApp naar telefoonnummer 088 – 562 6000.

Algemeen

Bij blokverwarming (ook wel collectieve verwarming of verwarming met een gasketel genoemd) staat er één grote ketel op het dak van het woongebouw of in een algemene ruimte. Vanaf de ketel lopen er buizen met warm water naar alle radiatoren in de woningen. Of naar de vloerverwarming. Op die manier worden de woningen verwarmd. Voor warm water heb je een boiler, geiser of collectieve warmwatervoorziening

Blokverwarming herken je aan de metertjes op de radiatoren. Deze houden het verbruik bij. Huurders met blokverwarming betalen iedere maand een voorschot voor de warmtekosten.

Stadsverwarming (ook wel restwarmte of warmtenet genoemd) is een netwerk vanuit een centraal gelegen ketelhuis in de wijk. Door het netwerk stroomt warm water. Dat warme water wordt gebruikt om jouw woning te verwarmen met radiatoren of vloerverwarming.

Om je meer inzicht te geven in je stookkosten heeft Stadlander ervoor gekozen om je verbruik maandelijks bij te laten houden door Techem. Maandelijks wordt je verbruik op de energiecoach bijgehouden.

Niet iedereen verbruikt evenveel warmte. Sommige bewoners huren een woning op de bovenste verdieping of grenzend aan een zijgevel. Deze woningen kunnen meer warmteverlies hebben, en daardoor energie verbruiken dan een woning in het midden van het gebouw.

Ook worden soms de vaste kosten gebaseerd op de oppervlakte van je woning. Huurders van een grotere woning betalen daardoor soms meer, dan huurders van een kleinere woning.

Wanneer de blokverwarming aan gaat verschilt per gebouw. We kunnen de instelling van blokverwarming niet zomaar veranderen.

Lees voor