Pareltjes Tour 2019, dag 1: ‘Ik hou niet zo van stil zitten’

1 juli 2019

Stadlander gaat voor de tweede keer op Pareltjes Tour. Onze gebiedsbeheerders en –consulenten verrassen alle 250 vrijwilligers met een bedankje voor hun inzet in 2018. Maandag bezochten we de pareltjes van de wijken Langeweg, Markiezaten, Fort-Zeekant en de Bergse Plaat in Bergen op Zoom. Hieronder lees je hun verhalen:

Een nieuwe bewonerscommissie

“Vandaag geen tijd voor klachten, alleen maar voor bedankjes”, lacht een bewoonster van de Hof van de Paltz. Sinds september 2018 is een bewonerscommissie actief in het hofje in de wijk Langeweg. En de resultaten zijn er naar. Extra parkeerplaatsen zijn er gekomen en het groen is vernieuwd. “En volgende week komt de wethouder langs om te praten over duurzaamheid”, vertelt de trotse voorzitter. Zelf steken de zeven leden van de bewonerscommissie ook regelmatig de handen uit de mouwen. Iedere eerste maandagavond van de maand wordt het zwerfvuil opgeruimd en onkruid uit de plantsoenen gehaald. “Dus vanavond mogen we weer”, klinkt het enthousiast.

‘Ik hou het nog wel in de gaten’

Hij is weliswaar geen lid van de pas opgerichte bewonerscommissie in zijn straat, dat maakt de betrokkenheid van Nijs Faas bij het wel en wee in de Hof van de Paltz er niet minder om. Hij woont al 24 jaar in het hofje. “Destijds heb ik hier het buurtpreventieteam opgericht. 32 man hadden we lopen. Iedere avond gingen er wel een paar op pad. We wisten alles van wat er speelde en hadden korte lijnen met de gemeente en woningstichting.” Zijn leeftijd en gezondheid maken dat Nijs een stapje terug doet. “Maar ik hou het allemaal nog een beetje in de gaten. En als ik iets zie of hoor, dan meld ik het bij Stadlander.”

Niet bemoeien, wel aanspreken

“Ik had wat last van mijn rug, dus ik dacht: laat ik het tuintje maar even doen.” Cor Bakker (71) heeft het gemeenteplantsoen in de Hof van Sulzbach net onkruidvrij gemaakt als Stadlander langs komt met een mandje zomerse Parel plantjes. “Ach, ik houd niet zo van stilzitten”, haalt hij zijn schouders op. Cor is erg begaan met zijn buren. “Als er nieuwe mensen komen wonen, maak ik altijd even kennis. Je moet je niet met een ander bemoeien, maar als er iets is, moet je elkaar erop kunnen aanspreken.”

Lezen en schrijven

“Een mooi gebaar”, klinkt het aan de Zuiderdreef in de Markiezaten. De vijfkoppige bewonerscommissie is behoorlijk actief. “We vervangen zelf alle lampen en lopen regelmatig een ronde met de gebiedsbeheerder door het gebouw. We kunnen lezen en schrijven met elkaar!”

Een nieuwe ontmoetingsplaats

Toen meneer Vendrig vorig jaar aan het Emmaplein in Fort-Zeekant kwam wonen, miste hij een plek waar hij zijn nieuwe buren kon ontmoeten. Hij klopte aan bij Stadlander om de gezamenlijke binnentuin op te knappen. Samen met de bewoners is gekozen voor nieuwe zitjes en krijgt de beplanting een opfrisbeurt.

‘Even het oud papier wegbrengen’

Terwijl de koffie nog wordt uitgeserveerd voor De Zeester, haast pareltje Dennis Stander zich alweer naar binnen. “Even het oud papier wegbrengen”, roept hij. De flat aan de Van Bleiswijkstraat in Fort-Zeekant is het afgelopen jaar volledig vernieuwd, met onder andere een nieuwe entree. “We proberen het nu samen netjes te houden”, zegt meneer Wijsman. Hij wijst naar de nieuwe postbakken. “Daar ligt nog al oud papier op. Reclamefolders of lege enveloppen. Die ruimen we dan samen op.” In totaal hebben vijf bewoners zich sinds dit voorjaar verenigd in een activiteitencommissie. De eerste actie is er al: om de beurt voorzien ze de nieuwe plantenbakken van voldoende water.

‘Zolang de kinderen maar genieten’

“Zolang de kinderen maar genieten, vind ik het al goed.” Op de lijst met pareltjes mag De KeeT in het Amaliapark niet ontbreken. Hier komen jong en oud samen om te spelen, te knutselen of om gewoon even samen te zijn. We zijn nog maar net binnen of er komt al een wijkbewoner binnen. Of hij binnenkort een verjaardagsfeestje kan vieren? “Het loopt als een tierelier”, zegt Ricky Dinkelberg vanuit de blokhut, die door de vrijwilligers eigenhandig is gebouwd van sloophout. “Dat de mensen er even tussenuit kunnen zijn en hier kunnen genieten, dat is voor ons het belangrijkste.”

Juichen voor de Leeuwinnen

De koffie en thee kunnen in de bus blijven als we aankomen bij Reigershorst op de Bergse Plaat. Het ontvangstcomité heeft zelf al voor de nodige dorstlessers en gezelligheid gezorgd. In de recreatiezaal van het appartementencomplex is het altijd vol leven. Vanmiddag wordt er gebreid en geboetseerd, vanavond is het sjoelen en panbiljarten. Dinsdag wordt er gym, jeu-de-boules en darten aangeboden. Woensdag zijn de biljarters actief, donderdag kun je er kaarten, schilderen of gewoon genieten van het koffie-uurtje. En om de week is er een vrijdagmiddagborrel. “En vergeet onze voetbalavonden niet”, wijst een vrijwilliger naar de oranje vlaggen in de zaal. “Woensdagavond zitten we er weer klaar voor. Nog twee wedstrijden voor onze leeuwinnen!”

Lees voor