Pareltjes Tour, Dag 4: ‘Met de liefde uit ons hart’

Stadlander gaat voor de tweede keer op Pareltjes Tour. Onze gebiedsbeheerders en –consulenten verrassen alle 250 vrijwilligers met een bedankje voor hun inzet in 2018. Donderdag trokken we er voor de laatste keer op uit om de pareltjes van de wijken Warande en Gageldonk in Bergen op Zoom in het zonnetje te zetten.

‘We doen het met liefde’

“Alles wat we doen, doen we met de liefde vanuit ons hart. En we hopen dit nog jaren te mogen doen.” Het zijn de mooie woorden van mevrouw Bolder-Jansen, één van de pareltjes van de Jacquelineflat. Een driekoppige bewonerscommissie houdt hier de boel in de gaten. Vooral de inzet van meneer Van de Pol wordt geroemd. “Hij heeft mij aangespoord om ook lid te worden van de bewonerscommissie”, zegt mevrouw Bolder-Jansen. Meneer Van de Pol kan er vandaag vanwege ziekte helaas niet zelf bij zijn. Maar volgens zijn vrouw is zijn betrokkenheid erg groot. “Hij ziet alles. Als iets niet goed gaat, dan geeft hij dat altijd door aan Stadlander. En dat al negen jaar lang!”

‘Niet altijd even makkelijk’

Acht leden telt de bewonerscommissie van de Plejadenlaan. “En heel actief”, voegt voorzitter Fred Verniel eraan toe. Overleggen zijn er veel: met Stadlander, de gemeente en de wijkcommissie. “En laatst is de wethouder nog langs geweest.” Verniel is blij met alle betrokkenheid van de leden van de commissie. “Dat hebben we nodig ook. We zijn soms niet altijd even makkelijk, maar we krijgen wel dingen voor elkaar.” Tegenover de acht leden aan de Plejadenlaan, staat één pareltje van het wooncomplex aan het Zonneplein. Meneer Hagen was lang lid van de bewonerscommissie daar, maar toen andere vrijwilligers stopte bleef hij alleen over. En dat betekende het einde van de bewonerscommissie. “Alleen kan ik het niet. Maar als ik iets zie, dan laat ik het nog wel weten.” En dat maakt hem alsnog een pareltje voor Stadlander.

Mooie woorden

Soms kunnen woorden zoveel mooier zijn dan al onze Parel Plantjes bij elkaar. Als Stadlander de leden van de bewonerscommissie van de Wierlaan bedankt heeft voor hun inzet, neemt meneer Van de Berg (zelf ook een pareltje) de gelegenheid om zijn buren Pierre en Lian Ripson toe te spreken. “Wat u samen allemaal doet: de feestcommissie, het kaarten, de koffie-uurtjes en de jaarlijkse snuffelmarkt. Daar wil ik u graag voor bedanken. Ik weet alleen niet wat ik u moet geven. Daarom zeg ik het maar: dankjewel.”

‘We zijn wel in voor een geintje’

Ze hadden op een verrassing gehoopt, de leden van de activiteitencommissie AC Samen Thuis van de Heiningen. “Maar we hadden op Facebook al gezien dat we plantjes zouden krijgen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar nou hebben jullie het al verklapt!” Toch weet Stadlander de vrijwilligers wel degelijk te verrassen, als enkele minuten later de confettikanonnen knallen. De pareltjes kunnen er hartelijk om lachen. “Wij zijn wel in voor een geintje.” Maar bovenal is AC Samen Thuis in voor heel veel leuke activiteiten. Of het nu gaat om paaseieren zoeken, knutselmiddagen, bingo, rommelmarkt of gewoon een gezellige avond kletsen, er is altijd wel iets te doen bij de drie flats in Gageldonk-Oost. Bijzonder is het Kinder Vakantie Spel dat voor de deur staat: de hele zomervakantie verzorgt AC Samen Thuis leuke activiteiten en spelletjes voor kinderen die niet op vakantie kunnen. Via de Facebookpagina van AC Samen Thuis lees je iedere zondagavond wat er die week te doen is.

Steeds meer samenwerking

Op de parkeerplaats van de Bunthof komen de pareltjes van zowel de Bunthof als Groeshof samen. Beide flats hebben een zeer actieve activiteitencommissie. Het is altijd een feestje om de hal van één van de flats binnen te lopen en te zien hoe de entree nu weer is versierd. Daarnaast zijn er volop activiteiten, variërend van koffiemiddagen tot knutselen voor moeder- of vaderdag. Ook zetten de pareltjes zich in voor hun omgeving. Bijvoorbeeld door het opruimen van zwerfvuil, of het verbeteren van het speeltuintje bij de Groeshof. Gebiedsbeheerder Kees van der Velde ziet ook steeds meer samenwerking ontstaan tussen beide flats. “Laatst nog met kerstmis heeft de Bunthof kerstversieringen geschonken aan de Groeshof. Een mooi gebaar!”

Burendag als boost voor de buurt

Rondom het Piuspark in Gageldonk-West is sinds een jaar een ‘nieuwe vibe’ ontstaan. Eind 2017 zijn de woningen aan de Lorkstraat opgeleverd. De nieuwe buren hebben, samen met bewoners van het Piushof, al twee keer het initiatief genomen tot een burendag. In september staat de volgende activiteit al op de planning: een kleedjesfestijn. “Een enorme boost voor de leefbaarheid van de buurt”, vindt gebiedsconsulent Youssef El Farissi. Een bedankje aan de werkgroep rond de Burendag mag dan ook niet ontbreken.

‘Fijner wonen in een goede omgeving’

Cees van Wessel is de net aangelegde, verhoogde stoepen in de Seringstraat aan het vegen als Stadlander langskomt. “Dit is niet mijn werk, hoor. Dit hebben andere mensen voor elkaar gekregen.” Het tekent de bescheidenheid van Cees. Want zijn betrokkenheid bij de omgeving is groot. Cees laat het niet na om zelf zijn handen uit de mouwen te steken en heeft ook veel overleg met Stadlander om kleine punten van ergernis op te pakken. “Daar zit ook een stukje eigen belang bij”, geeft hij toe. “Veel mensen beseffen dat niet altijd, maar als je omgeving goed is, is het wonen er ook een stukje fijner!”

Lees voor