Pareltjes Tour, Dag 2: ‘Altijd wel iets te doen’

2 juli 2019

Stadlander gaat voor de tweede keer op Pareltjes Tour. Onze gebiedsbeheerders en –consulenten verrassen alle 250 vrijwilligers met een bedankje voor hun inzet in 2018. Dinsdag bezochten we de pareltjes van onder meer Halsteren, Steenbergen, Nieuw-Vossemeer en het centrum van Bergen op Zoom. Hieronder lees je hun verhalen.

‘Iedere dag iets te doen’

Brasserie Vliethaven aan de Oosthavendijk in Steenbergen straalt een en al gezelligheid uit. Dit is het ontmoetingspunt voor de bewoners van de vijf appartementencomplexen. Stadlander nam de woningen eind vorig jaar over van de inmiddels opgeheven Woningstichting Geertruidenberg (WSG). “Van die overgang hebben we niets gemerkt. Alles is vloeiend in elkaar overgegaan”, klinkt het aan tafel. Dat geldt ook voor de vele activiteiten die in de brasserie plaatsvinden: sjoelen, bingo, kaarten, gym, een koffieuurtje, spelletjesochtend en zelfs de pedicure komt er langs. “Bijna ieder dagdeel is er wel wat te doen!”

Een nieuwe keet

“We hebben nu al een leuk clubje!” Het enthousiasme is groot aan de Molenweg in Steenbergen. In 2017 startte de renovatie van de twee appartementencomplexen. Dat bracht een vliegwiel aan vernieuwingen met zich mee. Want ook de twee binnentuinen kregen een metamorfose. En aannemer Krijger, een van de onderhoudspartners van Stadlander, besloot haar voormalige keet te schenken aan de bewoners. Die hebben op hun beurt de inrichting van de keet voor hun rekening genomen. “We zijn nu sinds een week of drie open en het loopt al goed. Er komen mensen uit beide flats hier samen. En dat terwijl we in september – na de vakantieperiode – pas echt met de activiteiten gaan starten. We zijn in ieder geval erg blij met de ruimte die we nu gekregen hebben.”

Een verrassend moment

Dan breekt een verrassend moment aan op de Molenweg in Steenbergen. Want het is niet alleen Stadlander die haar pareltjes in het zonnetje zet. “Zonder Stadlander zouden wij geen pareltje zijn”, spreekt de voorzitter van de activiteitencommissie. “Want dat wij deze ontmoetingsruimte nu hebben, hebben wij aan Stadlander te danken. Daarom willen wij ook een pareltje benoemen en dat is Renate Quirijns. Zonder haar inzet, hadden we dit hier niet kunnen realiseren.” En dus krijgt ook onze gebiedsconsulente een mooie bos bloemen uitgereikt!

Het stokje doorgeven

In de Hoeschaert aan de Oostdam in Steenbergen heerst een dubbel gevoel. Drie pareltjes worden hier in het zonnetje gezet, maar wel voor het laatst. Na zeven jaar hebben meneer Tiberius, mevrouw Nagelkerken en mevrouw Adriaansen besloten te stoppen met hun activiteitencommissie. “Het is tijd om het stokje door te geven”, vinden ze. De afgelopen jaren zorgde ze voor veel gezelligheid in het zaaltje ’t Hoekske in het appartementencomplex. Er vonden bingomiddagen plaats, er werd gesjoeld, verjaardagen werden er gevierd en de bewoners werden mee uit eten genomen naar het naastgelegen Onze Stede. “Veel mensen zullen het wel gaan missen. Het was voor hun toch een uitje. Maar er komt best veel bij kijken om het allemaal te organiseren. We hopen daarom dat er andere mensen opstaan om het van ons over te nemen.”

Het zonnetje van de Karmel

Meneer Jansen kan oprecht het zonnetje van de Karmel genoemd worden. Hij woont er al 38 jaar en met veel plezier. “Met zijn kritische blik houdt hij alles in de gaten”, glimlacht gebiedsbeheerder Jack ten Hove. Maar het blijft daar niet bij. Meneer Jansen maakt nog dagelijks zijn rondje op het terrein om zwerfvuil op te ruimen. Onderweg maakt hij graag een praatje met zijn buren. “Zo blijf ik toch maar lekker in beweging.”

‘Soms moet je strijden’

“Jullie maken me het wel eens lastig”, biecht gebiedsconsulent Ron van Huuksloot op aan de leden van de bewonerscommissie van de Merel in Halsteren. “Maar dat is ook goed. Want als je dingen voor elkaar wil krijgen, moet je er soms voor strijden. Dus blijf vooral doorgaan”, moedigt hij hen aan. De bewoners van de Merel hebben ook best een ‘pittig’ jaar achter de rug. In het najaar van 2018 startte de langverwachte renovatie van hun appartementencomplex. Inmiddels worden de laatste puntjes op de i gezet. “Het is erg netjes geworden. We zijn er blij mee.” En de bewonerscommissie kijkt ook alvast vooruit. “In augustus hebben we weer ons buurtfeest voor alle bewoners. Dan zetten we weer een tent in onze binnentuin. Het zou mooi zijn als na de appartementen ook de tuin een opknapbeurt krijgt.”

Lees voor