Wijkklusdag 2023: extra steentje bijdragen aan de wijk

28 september 2023

Handschoenen aan, een stevige krabber, een flinke bezem, een grote bak. Klaar om het vuil en onkruid in de gangpaden achter de Leeuwenbekstraat, Raterlaarstraat en Hertshoornstraat in Gageldonk-West aan te pakken. Het is Wijk Klus Dag 2023. De tweede editie, na het succes van vorig jaar.

Medewerkers van De Kok Bouwgroep, woningcorporatie Stadlander, Lithos bouw en ontwikkeling, Geluk Groep, P. Jansen Installatietechniek B.V., aannemer Van den Elshout & De Bont, zorgorganisatie ZEP XL en van de WijZijn Traverse Groep doen dit keer mee. Ze zijn stuk voor stuk aan het werk in de wijk en voelen zich erbij betrokken. Daarom willen ze laten zien dat ze meer doen dan alleen nieuwe woningen bouwen of bestaande renoveren.

Bijvoorbeeld door op deze dag achterpaden schoonmaken. Maar ook klusjes bij bewoners staan op de planning, laat Anushka van den Broek van De Kok Bouwgroep op een overzichtje zien. Bewoners konden vooraf aangeven wat ze graag gedaan wilden hebben. “Het is bijzonder om zo een extra steentje bij te dragen aan de wijk.”

‘Leuk om te doen’

Yvonne Bijvoet van Lithos bouw en ontwikkeling vult aan: “We werken als bedrijven al tien jaar samen in de wijk. We doen alles in goed overleg. Het werkt heel prettig. Zo doen wij de Bouwkennisdag en De Kok Bouwgroep organiseert dit.”

Bedirhan Tasci en Johan Keijzer van P. Jansen Installatietechniek B.V. zitten op hun knieën om vuiltjes te plukken. “We kregen te horen dat we hier naartoe moesten”, klinkt het nuchter. Waar ze normaal in de elektrotechniek of als loodgieter aan de slag zijn, halen ze nu onkruid weg. “Gezellig en leuk om te doen”, vindt Bedirhan.

Stimulans

De vervuiling van achterpaden is een hardnekkig probleem. Niet alleen hier. Niemand die zich erom bekommert. Onkruid overwoekert de paden, vuil vermeerdert zich al snel. Bewoonster Peggy trok er in het kader van de Wijkklusdag over aan de bel bij De Kok Bouwgroep. “Ik hoop dat dit een stimulans is voor bewoners om het pad achter hun woning schoon te houden.” Dat doet ze met haar eigen stukje zelf ook.

Alle bewoners hebben een flyer in de bus gekregen. “Wij helpen u, helpt u ons?” Een oproep om de achterpaden schoon te houden. Of het gaat werken? Dat moet de tijd leren. “De wijk knapt enorm op”, ziet bewoonster Peggy. “Hopelijk kunnen we dat doortrekken naar de achterpaden.” Overigens treffen de klussers deze ochtend niet alleen onkruid in de gangpaden aan, maar ook aardbeienplantjes. “Die laten we toch maar staan.”

Op de steiger

Marvin Koolen en Wesley Deijkers van De Kok Bouwgroep hebben vandaag een andere uitdaging. Het repareren van een door betonrot aangetast balk onder een raam. “Liever dan vuiltjes plukken”, lacht Wesley. Hij is leerling-timmerman, zijn collega timmerman. “Hier zijn we wel eventjes zoet mee”, weten ze.

Want om de klus te klaren, komt er zelfs een stevige steiger aan te pas. “Ik werk op de nieuwbouw aan de Populierlaan. Ik ben meteen gaan kijken wat er nodig is voor deze klus”, zegt Marvin. De bewoners zullen er ongetwijfeld blij mee zijn.

Les

In die nieuwbouw aan de Populierlaan geeft uitvoerder Ad van Oosterhout van De Kok Bouwgroep leerlingen van Auris Montaal een rondleiding. Die heeft al snel wat weg van een lesje in de buitenlucht. Leerkracht Tim van den Bergh speelt handig in op alles wat zijn leerlingen zien en horen. “Wat is het verschil tussen een koop- en huurhuis”, wil hij weten. Het antwoord komt prompt. En Ad van Oosterhout speelt dat handig mee. “Waar denk je dat deze deur komt”, vraagt hij, wijzend op een exemplaar dat los in de hoek van een woonkamer staat.

Ook hij krijgt al snel het goede antwoord. De deur blijkt thuis te horen in de meterkast en is eventjes verwijderd. “Om de woningen te kunnen aansluiten. Anders gaat de deur kapot.”

Lees voor