Bewoner Luke vol lof over renovatie Plejadenlaan: “Ze steken echt de handen uit de mouwen”

23 april 2024

Bij binnenkomst verontschuldigt hij zich. Zijn appartement is nog niet helemaal op orde. “Ik ben nog aan het schilderen.” Luke Vegter heeft gewacht tot de renovatie van zijn woning achter de rug was, voordat hij zelf in actie komt.

We zijn bij hem op bezoek, omdat inmiddels ook de tweede flat aan de Plejadenlaan in Bergen op Zoom verandert van een verouderd woongebouw duurzamer en mooier gebouw. Met moderne en comfortabele appartementen en een strakke buitenkant.

Luke kan erover meepraten en is tegenover ons vol lof! “Dit zijn bouwvakkers met een hart”, zegt hij vol overtuiging. “Als er iets is, zeggen ze: ga er eens even voor zitten. Dan leggen we het uit.” Hulp nodig? De werkers van ERA Contour staan meteen klaar, weet hij. “Die jongens steken echt de handen uit de mouwen. Ze helpen je zoveel mogelijk. Als je het maar vraagt en het ook kan.”

Tien dagen

Wie Luke zo hoort denkt misschien: ach, die renovatie was maar een simpel klusje. Maar als hij begint op te sommen wat er eind vorig jaar allemaal is gebeurd aan zijn woning, wordt je daar toch best even stil van. “De voor- en achterkant zijn er helemaal uit gegaan.” Vervangen door goed geïsoleerde nieuwe gevels met nieuwe ramen. Koken op gas is verleden tijd. Het nieuwe koken is elektrisch. “Met de afwerking erbij zijn ze 10 dagen bezig geweest.”

Hij wist goed wat hem te wachten stond, omdat hij betrokken was bij de renovatie van de flat aan de Wierlaan. “Ik was daar een portier voor de werkmensen. Ik hield bij wie er naar binnen ging.” Op de Wierlaan zag hij hoe ingrijpend dit soort projecten is.

Aangenamer

Nu woont Luke op de achtste verdieping een stuk aangenamer. Met een lager energieverbruik. Terwijl hij op een hoek woont. Zonder dat de verwarming draait is het makkelijk binnen 19 graden. “Ik zet alleen ’s avonds de verwarming iets hoger.” Hoe hard de renovatie nodig was, weet hij maar al te goed. Zeker voor wie op de tiende woont. “Daar kregen mensen het in de oude situatie gewoon niet warm gestookt. Ze konden niet wachten tot ze aan de beurt waren.”

Niet alle bewoners zijn zo enthousiast. Zeker wie wat ouder is ziet er tegenop, weet Luke uit gesprekjes die hij zo af en toe heeft. “Maar achteraf zijn ze blij.” Het nieuwe wonen in het ruim vijftig jaar oude flatgebouw is er aangenaam!

Dit artikel stond eerder in de Wijknieuwsbrief Warande, editie april 2024.

Over de renovatie

De twee woongebouwen en 240 appartementen aan de Plejadenlaan in Bergen op Zoom worden vernieuwd en energiezuinig gemaakt. Tochtproblemen worden verholpen en de luchtkwaliteit in de woningen wordt beter. De woongebouwen krijgen een nieuwe, frisse en eigentijdse uitstraling. De werkzaamheden worden uitgevoerd door ERA Contour. Het werk is in het voorjaar van 2023 gestart en eind 2024 gereed.

Naar de projectpagina
De renovatie vanuit de lucht, maart 2024.
Lees voor