Wat te doen bij overlast van ongedierte?

7 juni 2024

We krijgen de laatste week meer meldingen van muizen. Waarschijnlijk komt dit door het weer, het wordt wat warmer en muizen komen dan tevoorschijn. Het is belangrijk om muizen snel te bestrijden, voordat het er meer worden. Het bestrijden van ongedierte -en dus muizen, maar ook mieren bijvoorbeeld – moet je als huurder zelf doen.

Wat kan je zelf doen?
1. Zorg dat het niet aantrekkelijk is voor muizen in jouw huis of tuin.
Dat begint met: zorgen dat er niks te eten is: gooi etensresten in de afvalcontainer en sluit open pakken en zakken goed af. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld vogelvoer, dat misschien nog in je schuurtje ligt. Vetbollen en pinda’s zijn ook voor muizen een lekkernij.

En ook ander afval vinden muizen interessant: gooi je afvalzakken dus dichtgeknoopt in de afvalcontainer.

2. Zorg dat er niet méér muizen komen.
Wees er snel bij: zet muizenvallen weg zodra je een muis hebt gezien. Dat is beter dan muizengif.
Smeer pindakaas op de muizenval. Muizen doen er namelijk langer over om dit op te eten, en kunnen het niet snel meepikken zoals een stukje kaas.
Er zijn ook diervriendelijke muizenvallen, maar die zijn wel wat duurder. Je kan de muis dan in een natuurgebied uitzetten.

3. Komen muizen binnen door een technische oorzaak? Bijvoorbeeld een gat in een buitenmuur, een deur die niet goed sluit? Meld dit dan bij Stadlander, dan kunnen wij mogelijk zorgen dat het wordt dichtgemaakt. Het makkelijkst kun je dit melden via MijnStadlander: dan kun je meteen foto’s meesturen.

Lees hier meer over overlast van dieren.

Lees voor