De Ramerie, Bergen op Zoom-centrum

De nieuwe entree van De Ramerie

Renovatie van een gebouw met een rijke geschiedenis

Het gebouw De Ramerie heeft een lange geschiedenis: ooit was hier Brouwerij ‘De Raam’ gevestigd, in de 17e eeuw was het een schuilkerk, in de 19e eeuw de Oranje-Nassaukazerne, in de 20e eeuw een tandheelkundig laboratorium. Daarna werd het omgebouwd tot het appartementsgebouw De Ramerie. Inmiddels is het tijd geworden om het pand te renoveren en verduurzamen.

Behoud van historisch karakter

Ondanks de ingrijpende werkzaamheden willen we het historisch karakter behouden en soms ook versterken. De kenmerkende raampartijen worden vervangen door nieuwe houten kozijnen in dezelfde stijl. Het gebouw krijgt wel een nieuwe, moderne entree: ruimer en beter zichtbaar. ’s Avonds is de naam van het gebouw verlicht en ook een silhouet van de Oranje Nassaukazerne. Hiermee wordt een mooie link met de geschiedenis gelegd.

Werkzaamheden

De werkzaamheden zijn zo ingrijpend, dat die niet in bewoonde staat kunnen worden uitgevoerd. Alle binnenmuren en verlaagde plafonds worden verwijderd, kozijnen worden vervangen, keukens en badkamers worden vernieuwd. De entree wordt vergroot, o.a. door de trap te verplaatsen. De gezamenlijke binnentuin wordt opnieuw ingericht.

Duurzaam en aandacht voor de omgeving

De Ramerie gaat een duurzame toekomst tegemoet: met zonnepanelen, een geïsoleerd dak en isolerend glas (triple HR++) in alle kozijnen. Er wordt gewerkt met duurzame materialen.
Juist in de binnensteden is het aanleggen van extra groen belangrijk. Daarom is er ook gedacht aan groen en dieren in de omgeving: op de fietsenberging komt een sedum dak en de zijgevel laten we begroeien met klimplanten, langs stalen kabels. In de nieuwe dakrand, die wordt verhoogd vanwege de dakisolatie, is ruimte voor gierzwaluwen en vleermuizen.

Samenvatting

Status: gereed (voorjaar 2022)

Locatie:
Korenbeursstraat 31-57,
Bergen op Zoom-centrum

Aantal woningen:
14 appartementen met 1 slaapkamer

Doelgroep:
18-30 jaar, maximaal 2 personen, geen inwonende kinderen

Werkzaamheden:
– renovatie
– verduurzaming / vergroening
– verbetering uitstraling van het gebouw

Uitvoerder:
Coen Hagedoorn Groep

Verhuur:
Alle woningen zijn verhuurd

Verhuurbrochure:
Klik hier voor de verhuurbrochure, voor meer informatie over de woningen en het woongebouw.

De nieuwe Ramerie in het straatbeeld van de Korenbeursstraat
Achterzijde van het gebouw, gezien vanaf de Korenmarkt
De nieuwe entree is ’s avonds en ’s nachts fraai verlicht
Lees voor