Huurverhoging 2025

Huurverhoging 2025 in het nieuws
Er is sinds 16 april 2025 veel nieuws over de huurverhoging. We wachten op officiële berichtgeving. Het bevriezen van de huurverhoging kan pas doorgaan als het kabinet een voorstel maakt, en het voorstel wordt goedgekeurd door zowel de Tweede als de Eerste Kamer.
Onze aankondiging huurverhoging 2025 was al vóór 16 april verzonden, omdat wij uiterlijk 1 mei onze huurders moeten informeren over een huurverhoging.
Wordt het akkoord over de huurbevriezing vastgelegd in wet- en regelgeving? Dan gaat de aankomende huurverhoging uiteraard niet door. Zodra we meer weten, informeren we onze huurders hierover.
Op de pagina hieronder vind je onze informatie over de huurverhoging 2025 maar ook veel algemene informatie.
Verandert er iets rondom de huurverhoging 2025? Dan krijg je daar binnenkort meer informatie over. We adviseren je te wachten met bezwaar maken tot er meer duidelijkheid is.
De meeste huurders gaan vanaf 1 juli 2025 meer huur betalen.
Meer huur gaan betalen, dat is niet fijn. Dat begrijpen we heel goed. We bespreken de jaarlijkse huurverhoging ook altijd uitgebreid met de huurdersbelangenverenigingen in ons werkgebied. Zij hebben een negatief advies gegeven op deze huurverhoging. We hebben daar goed over nagedacht. Maar hebben toch besloten de huren te verhogen. We moeten veel investeren in duurzame en energiezuinige woningen, en daarom is deze huurverhoging toch nodig.
Huurverhoging 2025 voor sociale huurwoningen
Het advies voor 2025 van de overheid is, om de huur van sociale huurwoningen te verhogen met 5%. Stadlander heeft besloten de huur van sociale huurwoningen te verhogen met 4,5%. Wij hebben geen inkomensafhankelijke huurverhoging (dat is een extra verhoging bij hogere inkomens).
Woon je in een sociale huurwoning? Dan heb je vóór 1 mei 2025 een brief gekregen. Soms staat in deze brief, dat de huur niet wordt verhoogd. Dat is alleen het geval bij een lopend sociaal plan of een toekomstig sociaal plan, een (tijdelijke) verlaging van de huur of een uitspraak van de Huurcommissie.
Niet eens met de huurverhoging? (sociale huur)
Ben je het niet eens met ons voorstel voor huurverhoging en woon je in een sociale huurwoning? Dan kan je bezwaar maken. Dat moet vóór 1 juli 2025. Lees eerst goed wanneer je WEL bezwaar kan maken en wanneer NIET:
Wanneer kan je bezwaar maken tegen de huurverhoging?
- als wij de huurverhoging te laat hebben doorgegeven:
dat moet vóór 1 mei, twee maanden vóór de ingangsdatum van de huurverhoging (1 juli)
- als er fouten staan in de huurverhogingsbrief:
bijvoorbeeld een verkeerd percentage of een verkeerde huurprijs
- als de nieuwe huur hoger is dan de maximale huurprijs van jouw woning:
controleer in MijnStadlander het aantal punten en de maximale huurprijs van jouw woning controleren (zie: Wat is de maximale huurprijs voor mijn woning?)
- als wij voor een tweede keer binnen 12 maanden de huur verhogen:
dat mag maar één keer per 12 maanden. Behalve bij deze 3 uitzonderingen. Wij mogen de huur wél vaker verhogen binnen 12 maanden:
– in het eerste jaar van het huurcontract
– als er meer dan een jaar zat tussen de vorige twee verhogingen
– als de huurverhoging te maken heeft met een woningverbetering.
- als je de Huurcommissie om een huurverlaging hebt gevraagd vanwege onderhoudsgebreken:
klopt jouw huurverhoging niet en geldt één van de volgende situaties voor jou:
– je bent een zaak gestart vanwege onderhoudsgebreken en de Huurcommissie heeft nog geen uitspraak gedaan, of
– er is al een uitspraak geweest van de Huurcommissie dat je huur verlaagd moet worden, of
– je huur is al verlaagd vanwege een uitspraak van de Huurcommissie?
Dan kun je bezwaar maken tegen de huurverhoging. Gebruik daarvoor het bezwaarformulier op de website van de Huurcommissie.
- als je vindt dat je woning onderhoudsgebreken heeft:
een onderhoudsprobleem of gebrek aan de woning is GEEN goede reden voor bezwaar tegen de jaarlijkse huurverhoging.
Heeft je woning ernstige gebreken? vraag dan bij de Huurcommissie om de huur tijdelijk te verlagen. Dat is een andere procedure. Zolang de Huurcommissie nog geen uitspraak heeft gedaan, moet je de huur én de huurverhoging gewoon betalen.
- als je inkomen is gedaald:
een lager inkomen is GEEN goede reden voor bezwaar tegen de jaarlijkse huurverhoging.
Heeft u moeite om de huur te betalen? wij denken graag met u mee. Lees daar hier meer over.
- als je overlast ervaart van je buren:
Overlast is GEEN goede reden voor bezwaar tegen de jaarlijkse huurverhoging.
Je kan wel een klacht indienen over de overlast bij ons of bij de gemeente.
- als alleen de servicekosten worden verhoogd:
je kan wel bezwaar maken tegen de verhoging van servicekosten, maar dat moet op een andere manier. Lees daar hier meer over.
Heb je een goede reden om bezwaar te maken volgens het overzicht hierboven? Gebruik dan het bezwaarformulier op de website van de Huurcommissie. Zorg dat je het formulier volledig invult: vergeet niet je naam, adres en woonplaats in te vullen! Mail het ingevulde formulier naar bezwaarschrift@stadlander.nl.
Huurverhoging 2025 voor middenhuur- en vrijesectorwoningen
De overheid bepaalt ook de maximale huurstijging van de middenhuur- en vrijesectorwoningen. Vanuit de overheid is voor de middenhuur een maximale huurverhoging van 7,7% vastgesteld. Voor de vrijesectorwoningen heeft de overheid een verhogingspercentage van 4,1% vastgesteld. Stadlander heeft besloten om het percentage voor de vrijesectorwoningen over te nemen, voor de middenhuur is dit nog niet bekend.
Niet eens met de huurverhoging? (vrijesector en middenhuur)
Ben je het niet eens met de huurverhoging en woon je in een middenhuur of vrijesectorwoning? Dan kun je géén bezwaar maken. Je kan wel de huurverhoging direct laten toetsen bij de Huurcommissie. Meer informatie vind je op deze pagina op de website van de huurcommissie.
Veel gestelde vragen over de jaarlijkse huurverhoging:
- Waar kan ik zien hoeveel woningwaarderingspunten mijn woning heeft? Wat is de maximale huurprijs voor mijn woning?
- Mijn huur wordt verhoogd tot boven de aftoppingsgrens. Heb ik nog wel recht op huurtoeslag?
- Ik krijg huurtoeslag. Moet ik mijn huurverhoging doorgeven aan de Belastingdienst? AANPASSEN
- Omdat ik geen gemeentelijke belastingen hoef te betalen (kwijtschelding), kreeg ik andere jaren geen huurverhoging. Hoe zit dat nu?
- Waarom heeft Stadlander geen inkomensafhankelijke huurverhoging?
Is betalen lastig?

Heb je moeite om elke maand de huur te betalen? Of denk je, dat je hier problemen mee gaat krijgen? Neem dan contact met ons op: huurbetaling@stadlander.nl. Samen zoeken we naar een goede oplossing!
