Ilse Hommel: ‘Ik hoop dat meer mensen de schoonheid van deze wijk ervaren’

‘We zijn er gewoon voor elkaar’

Twee Zeeuwen die vallen voor de schoonheid van de Bergse volkswijk Fort-Zeekant. Het zijn Ilse Hommel (25) en haar vriend Youri Koppelmans (30) die na een lange zoektocht ontdekken dat de wijk enorm in ontwikkeling is.

Ilse Hommel 005 (Groot)

Als hun oog valt op een nieuwbouwproject aan de Vechtstraat en Borgvlietsedreef besluiten ze hier hun toekomst samen voort te zetten. Ilse vertelt hoe het haar bevalt om hier te wonen, over de Nul-op-de-Meterwoning en hoe zij tegen de wijkontwikkelingen aankijkt.

Ilse is geboren en getogen in Oud-Vossemeer en haar vriend komt uit Goes. Samen kiezen ze voor de gulden middenweg: wonen in Bergen op Zoom. Ilse: “Ik woon graag in de buurt van mijn ouders. Voor mijn vriend is het van belang dat hij met de trein naar zijn werk in Goes kan. En hij wil het stadse gevoel niet missen. Dat vindt hij hier gelukkig ook!”

Wereldvreemd

Vanaf het eerste moment voelen Ilse en Youri zich ontzettend welkom in Fort-Zeekant. Ilse: “Met onze buren hebben we heel goed contact. We vieren samen verjaardagen en passen op hun kinderen. We zijn er gewoon voor elkaar!”

Niet te vergelijken met waar Ilse vandaan komt: “Hiervoor woonde ik in Stavenisse. Daar was ik echt een einzelgänger, haast wereldvreemd. Je kan er mooi wandelen, maar er was niemand op straat die zomaar tegen je sprak. Soms voelde ik me er zelfs genegeerd.”

Ik heb hier zoveel leuke, nieuwe contacten opgedaan

Voor Ilse is er een wereld open gegaan: “Hier heb ik zoveel leuke, nieuwe contacten opgedaan. Ik hoef er niet eens moeite voor te doen. Ik ben sociaal minder sterk en met een ‘duwtje in de rug’ ben ik enorm geholpen.”

Alles op loopafstand

Ilse en Youri zijn dol op de centrale ligging van Fort-Zeekant. Ilse: “We hebben hier alles op loopafstand. Je loopt zo de stad in, zo het bos in, zo de boulevard op. En ook de sportschool is op loopafstand. Handig, want daar ben ik zo’n zes keer per week te vinden.”

Buiten de fijne locatie is het ook de woning waar ze helemaal weg van zijn. “Wij zijn de allereerste bewoners van dit huis, dat is heel bijzonder. Het is zo fijn dat je thuiskomt in een schoon huis, alles is netjes opgeknapt zoals wij dat mooi vinden.”

Duurzaam wonen

Het stel is blij met de Nul-op-de-Meter woning: “Het is een fijne gedachte dat je milieubewust bezig bent. Ook in mijn vorige woning hield ik het verbruik van bijvoorbeeld de koelkast of van een douchebeurt nauwkeurig bij. Was het de koelkast die niet zuinig genoeg is? Dan keek ik voor een nieuw, energiezuiniger model. Ik stap gerust eerder uit de douche als dat effect heeft op het watergebruik. Het zijn kleine dingen, die samen een enorm verschil kunnen maken. Daar word je je echt bewust van en dat gevoel is met een Nul-op-de-Meter woning enorm versterkt.”

Schoonheid van de wijk

Fort-Zeekant is voortdurend in beweging. Meerdere plekken in de wijk worden onder handen genomen en daar kijkt Ilse positief tegenaan. “De uitstraling van onze tien woningen naast elkaar is heel mooi, maar je ziet dat de omgeving eromheen nog niet is wat het moet zijn. Ik kan niet wachten totdat deze wijk helemaal opgeknapt is. Ik hoop dat meer mensen de schoonheid van deze wijk gaan ervaren.”

Nieuwe huizen betekent vaak ook een aanwas van jonge gezinnen. Iets waar Ilse niet alleen privé, maar ook zakelijk naar uitkijkt: “Ik zit in de startfase van een gastouderopvang. Het huis is erop ingericht en de spel- en sportactiviteiten liggen klaar.” Aan het begin van het nieuwe jaar gaat ze officieel van start met haar gastouderbureau. Ze kan niet wachten om kinderen uit de buurt te verwelkomen.

Over Fort-Zeekant

Van oudsher is Fort-Zeekant een echte volksbuurt. Het is een wijk met veel sociale contacten, waar de mensen nog tijd hebben voor een praatje op straat. Het maakt dat de wijk vol met verhalen zit. Over oude tijden, toen de Schelde nog tot aan de randen van de wijk reikte. Maar ook over de vernieuwing van de wijk.

Aan het Scheldebalkon ontwikkelen de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander een nieuwe woonbuurt met levensloopbestendige en energiezuinige woningen. Een boeiende omgeving die volop inspiratie biedt aan (toekomstige) bewoners om hun eigen levensverhaal op te stellen. 

Naar de wijk
Lees voor