Lian: ‘Het is hier soms net een camping, heerlijk!’
‘Met zijn allen de tent op zetten of samen barbecueën’
Lian Lindenborg groeide op aan de Zeekant. Voor drie jaar maakte ze een uitstapje naar Oudenbosch. Sinds ze in 2007 terugkeerde naar Fort-Zeekant weet ze: uit Bergen op Zoom gaat ze nooit meer weg. “Wat je vroeger in de Jordaan zag, zie je hier nog steeds. Daar geniet ik echt van!”
Lian noemt zichzelf met recht een echte Bergenaar. “Ik ben hier echt gelukkig. Dat komt ook door de wijk waarin ik woon; in Fort-Zeekant is de sfeer heel gemoedelijk. Met bijna alle buren ben ik goed bevriend geraakt sinds ik hier terugkeerde. We zitten vaak met z’n allen op een stoeltje buiten. Dat zag je vroeger al in ‘de Jordaan’. Heb je zin in een borrel? Dan kun je bij wijze van gewoon bij de buren binnen wandelen. Iedereen is hier heel begaan met elkaar.”
Zingen op straat
Zelf heeft ze een tweeling van 17 jaar oud, waarvan een met het downsyndroom: Giovanni. Ook voor hem is Fort-Zeekant de uitgelezen wijk om op te groeien.
In Fort-Zeekant kon mijn zoon zonder zorgen buiten spelen
Lian: “Als hij ergens anders was opgegroeid, had hij meer achterstand gehouden. Dat weet ik zeker. In Fort-Zeekant kan hij zonder zorgen buiten spelen, met tal van andere kinderen. Als ik even niet kan opletten, zijn er altijd wel buren die hem in de gaten houden. Inmiddels is Giovanni een echte legende in de wijk. Hij is dol op zingen. Dat doet hij regelmatig op straat. Ook bij de Nettorama. Toen hij nog klein was, heeft hij daar zijn iPad mee verdiend. Er kwam wel eens politie langs om te kijken. Maar zij vonden het zo mooi dat ze hem zijn gang hebben gelaten.”
Vruchtbare wijk
Opmerkelijk is dat Lian in de wijk niet de enige is met een tweeling. “Toen ik hier kwam wonen, ontdekte ik dat er in de wijk nog vijf verschillende tweelingen woonden.”
Lachend: “Ik dacht nog: wat een vruchtbare straat! Uiteindelijk is het vooral een groot feest gebleken voor al onze kinderen. We hebben zoveel leuke dingen meegemaakt. Bijvoorbeeld een sprookjesspeurtocht. We huurden pakken van Sneeuwwitje, Roodkapje, een heks en ga zo maar door. Verschillende ouders trokken dat aan en verspreidden zich in de wijk. Dat was voor de kinderen fantastisch. Maar het zit hem ook in hele kleine dingen: met z’n allen de tent op zetten op het veld, of gewoon lekker samen barbecueën. Soms zeg ik gekscherend: ‘Het is hier net een camping’.”
Lian weet één ding zeker: vertrekken uit Fort-Zeekant doet ze niet meer. “Onze kinderen worden natuurlijk ouder. Maar zij krijgen ook weer kinderen. Het begint nu allemaal weer van vooraf aan! Wij worden nu grootouders, maar doen nog altijd lekker mee. In Fort-Zeekant ben ik echt gelukkig.”
Het zit hem vaak in de kleine dingen die we samen doen
Meer verhalen uit Fort-Zeekant
‘Ik heb hier zoveel nieuwe, leuke contacten opgedaan!’
‘Ons eigen radiostation in de schuur? Dat was fantastisch!’
‘Dat uitbundige van vroeger, dat mis ik nu wel eens’
‘In deze coronatijd helpen de mensen elkaar’
‘Als klein jochie speelde ik altijd buiten’
Een tatoeage als eerbetoon aan de wijk
‘Wij gingen op vakantie in Fort-Zeekant’
‘Eten verbindt. Hier is het niet ik, niet jij, maar wij’
Over Fort-Zeekant
Van oudsher is Fort-Zeekant een echte volksbuurt. Het is een wijk met veel sociale contacten, waar de mensen nog tijd hebben voor een praatje op straat. Het maakt dat de wijk vol met verhalen zit. Aan het Scheldebalkon ontwikkelen de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander een nieuwe woonbuurt met levensloopbestendige en energiezuinige woningen. Een boeiende omgeving die volop inspiratie biedt aan (toekomstige) bewoners om hun eigen levensverhaal op te stellen.