‘In Gageldonk ben ik de wijk-EHBO’er’

Jaap van der Reiden (Large)

Jaap van der Reiden kan professionele hulp bieden bij ongevallen

Als er iemand klaarstaat voor een ander, dan is het Jaap wel. Of het nu gaat om een eenzame oudere onder de mensen brengen of een gevallen kindje hulp bieden, Jaap staat altijd voor iedereen in Gageldonk klaar. Met hart en ziel, want hij doet niets liever dan mensen helpen. Als vrijwilliger is hij een spring-in-‘t-veld voor de Koninklijke EHBO, Stichting De Zonnebloem, Stichting Alterse Carnaval en lid van de buurtpreventie. Een bezige bij dus. Niet voor niets kreeg Jaap twee jaar geleden een onderscheiding van de koning als Lid van de Orde van Oranje-Naussau. Jaap vertelt over zijn dankbare taak in de wijk en wat hij hier voor de mensen kan betekenen.

Het is alweer 25 jaar geleden dat Jaap (75) naar Gageldonk verhuisde. Hij woonde jarenlang in de Wouwsestraatweg en sinds negen jaar heeft hij zijn eigen plekje in de Bunthof. Bij Jaaps voordeur valt ons oog gelijk op het bordje ‘Koninklijke EHBO’. Daar worden we verwacht.

Heeft iemand hulp nodig, dan kan ik er binnen een paar minuten zijn

Jaap: “Kom verder! Ik ben zo blij dat ik op deze manier aan heel de wijk Gageldonk kan vertellen wat ik kan betekenen.” In de Bunthof weten ze Jaap wel te vinden. Ook kennen veel mensen in de wijk hem als lid van de buurtpreventie en zijn hulp voor Stichting Zonnebloem, maar hij wil zo graag dat mensen hem bellen als er echt iets opdoet.

“Heeft iemand hulp nodig, dan kan ik er binnen een paar minuten zijn. Met professionele apparatuur. Ik heb hier alles in huis. Het enige wat mensen hoeven te doen, is mij te bellen. Ter plekke kan ik iemand helpen of doorverwijzen naar de huisartsenpost.”

Het gezicht van de wijk

Als je erop gaat letten, kun je Jaap bijna niet missen in de wijk. Elke dag wandelt hij zo’n tien kilometer in de omgeving. Dan moet je wel vroeg zijn, want om half zes start Jaap zijn ochtendwandeling van vijf kilometer. In de middag loopt hij er nog eens vijf. “Op die manier kan ik al veel in de gaten houden. Maar daarnaast ben ik ook in de wijk te vinden met de buurtpreventie en voor verschillende projecten met schoolkinderen.”

Sinds kort is Jaap ook aangesloten bij de oproep hartslag. “Met mijn certificaat op zak kan ik mensen helpen bij hartproblemen. Als er iets gebeurt, moet je er heel rap bij zijn. Zo snel, dat het ophalen van een AED even verderop al te lang kan duren. Dat is de reden waarom ik deze zelf heb aangeschaft. Dat was een flinke investering, maar ik wil er altijd voor mensen kunnen zijn.”

Veel uitdaging

Het is niet voor niets dat Jaap zoveel hulp biedt aan de wijk. Stilzitten is niet zijn favoriete bezigheid. “Eigenlijk heb ik altijd heel hard gewerkt. Ik heb 45 jaar op zee offshore werkzaamheden verricht. Dat is zwaar werk, maar wel met veel uitdaging. Het is niets voor mij om elke dag hetzelfde werk te doen.”

Een verbandje leggen doe ik zo, maar reanimeren is nog belangrijker. Daar is een leven mee gemoeid

Inmiddels is Jaap 75 en heeft hij in de jaren na zijn pensioen veel vrijwilligerswerk opgepakt. Vooral werk waarbij hij hulp kan bieden aan andere mensen. “Tijdens mijn offshore werkzaamheden, was er nooit een arts aan boord. We deden zelf de EHBO en brandbeveiliging. Dat heb ik altijd zonder diploma’s gedaan, maar tien jaar geleden heb ik alsnog mijn officiële aantekening bij de Koninklijke EHBO behaald.”

Vergeten te bellen

In zijn woning is een hele muur bekleed met diploma’s, certificaten en onderscheidingen voor al zijn vrijwilligerswerk. En zijn EHBO-spullen liggen binnen handbereik, mocht Jaap onverwachts gebeld worden.

“Toch vind ik het jammer dat mensen mij soms vergeten te bellen. Bij De Zonnebloem kom ik al jaren over de vloer. Ik stapte laatst binnen en zag een mevrouw met verband en rode bloedvlekken om haar hand. Ik vroeg haar: ‘Loes wat heb je nou toch gedaan?’ Bleek dat ze kokend water over haar hand had laten vallen. Ze had het amper gekoeld en simpel ingebonden. We kennen elkaar al twaalf jaar, ze weet dat ik EHBO’er ben, maar toch vergeet ze te bellen.”

Uit alles komt naar voren dat Jaap precies het tegenoverstelde wenst. Hij wil er zijn voor mensen in Gageldonk. “Een verbandje leggen dat doe ik zo, maar reanimeren vind ik nog veel belangrijker. Daar is een leven mee geboeid.” Maar alles doet hij even graag. “Ik ben zo blij als ik weer iemand kan helpen.” Dus heb je ooit eens hulp nodig, schroom dan niet Jaap een belletje te geven. Deze goedzak staat altijd voor je klaar en bij hem ben je in veilige handen!

EHBO nodig?

Jaap van der Reiden kun je bereiken op de volgende telefoonnummers:

0164-239141 en 06-11725066.

Over Gageldonk-West

Gageldonk-West is altijd al een bruisende en ondernemende wijk geweest. Op elk moment van de dag is er volop leven. Bijvoorbeeld in één van de ambachtelijke winkels of in een gezellig theehuis. Op de hoek van de straat, waar mensen elkaar ontmoeten voor een praatje. Of in één van de speeltuinen of parken, waar jong en oud vrij kan bewegen.

Ook nu is de wijk volop in beweging. De gemeente Bergen op Zoom en Stadlander werken aan de vernieuwing van Gageldonk-West. Dat doen we samen met bewoners, ondernemers, bouwpartners en tal van organisaties. Via Wij Maken de Wijk brengen we alle initiatieven uit de wijk samen.

Naar de wijk
Lees voor